Călinoiu îi face mincinoşi pe primarii care se plâng că n-au bani

Zeci de primari din judeţul Gorj se plâng din cauza sumelor mici alocate de Ministerul Finanţelor. Edilii locali spun că nu au asigurate salariile şi cheltuielile de funcţionare decât pentru o jumătate de an. Unii dintre ei au trimis chiar memorii factorilor de decizie de la nivel local şi central. În condiţiile în care primarii îi cer sprijinul, preşedintele Consiliului Judeţean le întoarce spatele şi spune că nu au motive să se plângă.

Peste 30 de primării din Gorj şi-au aprobat bugetele cu speranţa că va veni o rectificare pozitivă în lunile iunie-iulie. Asta din cauză că salariile şi cheltuielile de funcţionare sunt asigurate doar pentru o jumătate de an. Printre primarii care au trimis memorii miniştrilor şi autorităţilor judeţului se numără  Aurel Vamvu, primarul de la Crasna, şi Dumitru Gâlceavă, primarul de la Turceni. „Repartiţia banilor s-a făcut în bătaie de joc. În bugetul din acest an am prins doar salariile pe nouă luni, iluminatul public pe şase luni. Nu am prins nici un leu pentru încălzirea primăriei şi a instituţiilor publice, pentru igienizarea şcolilor, pentru combustibil, pentru investiţii. Avem maşina primăriei, însă angajaţii care au nevoie să o folosească în interes de serviciu trebuie să bage benzină cu banii lor”, a declarat Aurel Vamvu.

Şi primarul de la Turceni a cerut Consiliului Judeţean să-i sprijine demersurile pentru o suplimentare de fonduri. „Avem un deficit de 2,7 milioane de lei. Ca să facem un buget echilibrat a trebuit să lăsăm descoperite trimestrele III şi IV în speranţa că Guvernul şi Consiliul Judeţean ne va sprijini. Am trimis memorii atât la Bucureşti, cât şi la autorităţile judeţului. Sperăm ca domnul preşedinte să ne sprijine demersurile pentru că nu putem face faţă cheltuielilor fără o rectificare pozitivă în a doua jumătate a anului”, a declarat Dumitru Gâlceavă.

În condiţiile în care primarii îşi fac iluzii că preşedintele Consiliului Judeţean va face lobby pentru ca localităţile lor să primească fonduri suplimentare, acesta spune că nu au motive să se plângă. Ba mai mult, îi face mincinoşi pe edilii locali care spun că banii nu acoperă cheltuielile până la sfârşitul anului. „Nu este adevărat, fiecare primărie are sumele necesare pentru achitarea salariilor şi a cheltuielilor de funcţionare. Lucrul acesta se poate verifica la Finanţele Publice Locale, unde sunt depuse bugetele. Consiliului Judeţean nu mai are nici un fel de atribuţii şi competenţă în echilibrarea bugetelor locale”, a declarat Ion Călinoiu.

IRONIE

În loc să-i sprijine pe primarii de la care a cerşit voturi în campaniile electorale, Călinoiu îi ironizează. „Nu le ies banii, să mai facă bugetele odată. Am mai explicat că Legea bugetului pentru acest an a dat practic şansa fiecărei localităţi în parte să realizeze în bune condiţii funcţionarea şi dezvoltarea, fără nici un fel de probleme. Prin legea bugetului s-a eliminat această discriminare şi s-a făcut un plafon minim pentru oraşe, comune, municipii ca să poată să funcţioneze şi să aibă şansa fiecare localitate în parte să demareze proiecte. Nu mai există o discriminare între localităţile sărace şi localităţile bogate”, a declarat Ion Călinoiu.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: