Campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin s-a extins

Campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin s-a extins încă de săptămâna trecută şi pentru tinerele de până la 24 de ani. Ministerul Sănătăţii a luat această decizie pentru că din ce în ce mai multe femei care descoperă că suferă de această boală au vârste cuprinse între 12 şi 24 de ani, vaccinarea rămânând totuşi valabilă şi la fetiţele de clasa a VI-a şi a VII-a. De precizat ar mai fi şi faptul că şi această categorie de vârstă poate beneficia gratuit de vaccin.

Gorjencele de până la 24 de ani inclusiv care doreau să se vaccineze împotriva cancerului de col uterin dar care nu-şi permiteau din punct de vedere financiar sau nu puteau din cauza vârstei au acum posibilitatea de a se vaccina gratuit şi asta pentru că Ministerul Sănătăţii a extins campania de vaccinare până la grupa de vârstă de 24 de ani. „Campania s-a extins pentru că în mod normal aceasta este grupa de vârstă care solicită efectuarea testelor în vederea descoperirii unei astfel de boli. Este o ocazie care li se oferă fetelor care doreau să se vaccineze dar nu aveau bani, pentru că este destul de scump vaccinul, sau celor care nu se încadrau până acum la grupa de vârstă”, a declarat Marius Boeriu, directorul Direcţie de Sănătate Publică Gorj.

Dintre tinerele cu astfel de vârste, prioritate au elevele şi studentele iar din punct de vedere a efectuării vaccinului nu a fost adusă nicio modificare. Elevele şi studentele vor fi vaccinate de medicii cabinetelor şcolare iar celelalte tinere doritoare de către medicii de familie. „Vor fi redistribuite dozele medicilor şcolari sau de familie în funcţie de numărul pe care îl solicită fiecare aşa cum s-a făcut şi la fetiţele de clasele a VI-a şi VII-a”, a declarat Marius Boeriu.

13 milioane costul unui vaccin anti HPV

Acum că a crescut adresabilitatea vaccinului împotriva cancerului de col uterin, reprezentanţii DSP Gorj speră ca şi numărul fetelor care doresc să se vaccineze să crească pentru ca femeile diagnosticate cu o astfel de boală să fie din ce în ce mai puţine. „Noi sperăm să asistăm la o creştere a numărului de vaccinări mai ales că acum nu mai este nici impedimentul banilor şi nici al grupei de vârstă”, a declarat Marius Boeriu.

Vaccinul anti HPV se găseşte şi în farmacii însă preţul acestuia este de 13 milioane, o sumă destul de mare pentru buzunarul unei studente sau al oricărei tinere.

Important de ştiut este şi faptul că fetele care au până în 24 de ani şi care şi-au început deja viaţa sexuală nu se mai pot vaccina împotriva cancerului de col uterin pentru că este posibil să fi contactat deja virusul iar vaccinul nu-şi mai poate face efectul. „Chiar dacă au până în 24 de ani, dacă au avut deja contact sexual atunci vaccinul nu mai este folositor. Bărbaţii sunt purtătorii acestui virus astfel încât este posibil ca fata să fie purtătoare dacă au avut relaţii şi atunci nu mai este recomandată vaccinarea”, a declarat Marius Boeriu.

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: