Campanie gratuită pentru depistarea hepatitei C

În perioada 1- 6 august va începe o campanie, în premieră în România, de testare gratuită în vederea depistării cu infecţia cu virusul hepatitei C în toată ţara, a anunţat directorul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" şi secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, miercuri, într-o conferinţă de presă cu prilejul lansării campanie.

Acesta a precizat că în laboratoarele Bioclinica din peste 25 de oraşe din ţară, în perioada 1- 6 august, se va face testarea gratuită. Testele vor fi realizate prin prelucrarea sângelui venos şi vor arăta dacă pe parcursul vieţii persoana a venit în contat cu virusul hepatitei C şi a dezvoltat anticorpi pentru această boală.

Sensibilitatea testelor este de 100%, iar pacienţii vor primi rezultatele în 48 ore de la testare, în clinica unde s-a produs recoltarea. Dacă rezultatul va fi pozitiv, pacienţii vor primi consiliere gratuită din partea unor medici specialişti. „În momentul de faţă, hepatita C este o problemă majoră de sănătate publică, care a atins proporţii epidemice, la nivel mondial. În România se înregistrează o rată de prevalenţă medie de 3,23%. O caracteristică majoră a hepatitei acute C este tendinţa de a se transforma în boală hepatică cronică, aproximativ 80% dintre bolnavii de hepatită acută C dezvoltând infecţia cronică, în continuare boala putând evolua spre ciroză hepatică, insuficienţă hepatică şi cancer hepatic”, a spus specialistul.

Hepatita cu virusul C constituie o problemă de sănătate publică ce nu poate fi prevenită prin vaccinare, iar testarea contribuie la nevoia de a reduce ratele mari ale mortalităţii.

Vizualizări: 115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: