Fermierii, ţinuţi cu ochii-n soare după subvenţii

Gorjenii au luat cu asalt ieri Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură să depună dosare pentru a primii subvenţii pentru bovine. Peste 500 de oameni s-au călcat în picioare la APIA şi s-au arătat nemulţumiţi de faptul că în acest an nu şi-au mai putut duce cererile la sucursalele din judeţ. Gorjenii s-au dus de la primele ore ale dimineţii şi au fost nevoiţi să stea în soare ore întregi. Reprezentanţii APIA Gorj au promis că vor sta şi peste program.

Fermierii au venit dis de dimineaţă la APIA Gorj în speranţa că vor fi printre primii şi vor depune cât mai repede dosarele să primească subvenţii pentru bovine. Nu au fost însă aşa, şi au fost nevoiţi să stea să aştepte ore întregi în picioare în soare la cozi interminabile. „Nu este posibil aşa ceva. Asta e bătaie de joc. Venirăm aici să stăm în soare, să ne călcăm în picioare să ne ia cu salvarea de aici sau să murim de cald. Eu am venit de la ora 5 de dimineaţă şi stătui patru ore şi mai am de stat. E o nebunie aici. Pur şi simplu îşi bat joc de noi. Noroc că veni cu turta în traistă că muream de foame”, spune Maria Gheorghiu.

Au aşteptat la umbră să le vină rândul

Cei care nu au mai rezistat de căldură s-au aşezat la umbră şi au aşteptat să fie strigaţi după tabele de ordine. „Nu mai pot să stau în soare. Vin de la zeci de kilometri şi am probleme cu inima. Dacă stau în picioare în soare mor. Nu mai apuc să iau subvenţiile. Stau aici jos la umbră şi aştept să mă cheme. Cred că mă apucă noaptea aici”, a declarat Nicolae Spiridon.

Până anul acesta fermierii puteau să-şi depună dosarele la Târgu-Cărbuneşti, Novaci, Hurezani, Turceni şi Bârseşti.

NEMULŢUMIRI

Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că au fost chemaţi la sediul central al APIA şi nu au mai putut să-şi depună cererile ca până acum la agenţiile din judeţ. „Nu ştim de ce ne chemară la Târgu-Jiu. Era mai bine să ne ducem la unităţile de la noi din zonă. E APIA şi acolo. Nu era atât de aglomerat. Aia stau degeaba acolo, iar noi pierdem timpul pe aici o zi întreagă. E bătaie de joc”.

EXPLICAŢII

Conducerea APIA Gorj are şi o explicaţie pentru aglomeraţia care s-a format ieri. „A fost sărbătoare şi oamenii nu au muncit. De aceea au venit în număr atât de mare. În plus de asta, la sucursalele din judeţ nu se mai primesc dosare pentru subvenţii. Am prelungit şi programul şi nu plecăm acasă până nu primim toate dosarele”, spune Corina Dorobanţu, director APIA Gorj.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: