Când nu va mai rămâne nimic de furat

Un lider politic din anii ’90, Stolojan parcă, spunea că România va începe să-şi revină atunci când nu va mai rămâne nimic de furat. Un analist politic al acelor ani, Silviu Brucan, lansa în 1990 sintagma „stupid people” şi spunea că poporul român are nevoie de 20 de ani să-şi revină din prostia imprimată de regimul comunist.

Au trecut nu 20, ci 25 de ani, dar încă se fură şi încă e multă prostie. Drept este că nu a mai rămas mult de furat. Toţi coloşii economici ai României au fost vânduţi pe şpăgi grase străinilor sau la mafia fierului vechi. A mai rămas câte ceva de distrus în domeniul energetic, dar în rest treaba e cam rezolvată. Anchetele de astăzi ale DNA arată că în spatele fiecărui combinat distrus se află afaceri dubioase de sute de milioane de euro. Anchetele arată cum miliarde de euro s-au scurs sub pretextul retrocedărilor, în timp ce foştii proprietari, cei jefuiţi de comunişti, nu s-au ales cu mai nimic. Din dosarele DNA aflăm cum totul este căpuşat în România, nu doar prin şpăgi, ci şi prin angajări pe criterii de apartenenţă la clanul mafiot, care funcţionează sub masca unor partide politice.

DNA este departe de a stârpi mafia consolidată în ultimii 25 de ani în România. Abia a şters praful, dar totuşi mafia s-a speriat. Este o unitate de gândire între Băsescu şi Ponta, Dragnea şi Udrea, Athanasiu şi Becali, Tăriceanu şi Blaga, Oprea şi Voiculescu atunci când vine vorba de justiţie, de anchete, de arest preventiv etc, încât este clar că mafia strânge rândurile, pentru a stârpi DNA-ul. Oamenii ăştia şi cei din spatele lor au furat miliarde de euro, sunt extrem de puternici şi totuşi speriaţi.

Anul 2016 ar trebui să însemne pentru români şansa de a alege o nouă clasă politică. Nu ştiu dacă se coace vreun partid cu oameni noi în vreun laborator, dar deocamdată scena politică este dominată de aceiaşi politicieni, despre care azi avem nu doar bănuiala, ci şi certitudinea că sunt corupţi.

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: