Cantina de ajutor social va rivaliza cu cea a unui hotel de lux

Autorităţile municipale sunt nevoite să facă eforturi bugetare de 100.000 de euro pentru a moderniza cantina de ajutor social aşa cum o cer standardele Uniunii Europene. Cantina a fost închisă de o bună bucată de timp, banii pentru modernizare nu există, iar sărmanii din oraş spun că ar mânca o bucată de carne şi dintr-o oală ruginită, numai să fie, cerinţele europene bazându-se însă pe multă gresie, faianţă şi senzori la chiuvete...

La Târgu Jiu doar dotările pe care le presupun standardele europene necesită costuri de 100.000 de euro, adică mai mult decât mâncarea din tot acest an destinată săracilor din oraş.

Cantina de ajutor social din Târgu Jiu are lacătul pe uşă de mai bine de un an, de când au început lucrările de modernizare a acesteia.. "Toate aceste boxe sunt prevăzute pentru diferite tipuri de alimente pentru că nu avem voie să amestecăm legumele cu fructele sau cu pâinea ori cu zahărul şi făina. Ni s-au impus toate aceste boxe, le-am făcut, dar eu am convingerea că doar noi respectăm normele europene pentru că genul acesta de compartimentări nu cred că se găseşte în restaurantele din Germania, Italia sau alte ţări din Uniune", spune Teodora Ciobanu, şefa Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Târgu Jiu, cea care administrează şi cantina de ajutor social.

Senzori peste senzori

Modernizările cerute de Uniunea Europeană presupun chiuvete cu senzori, şi nu una, ci multe, pentru că peştele nu are voie să fie spălat în acelaşi loc cu ouăle sau legumele, aşa că e nevoie şi de mai mulţi bani. "Tot spaţiul pe care îl avem se va schimba atunci când vom avea banii pentru că trebuie să avem chiuvete prevăzute cu senzori, uscătoare de mâini care să fie tot cu senzori, în aşa fel încât să nu se atingă cu mâna absolut nimic. Practic, la final, vom avea dotări aşa cum e la marile hoteluri, deşi nu ştiu dacă era cazul la noi să fie asemenea cerinţe", spune Ciobanu, descumpănită de sumele mari de bani care trebuie investite de la buget pentru aşa ceva.

În timp ce şefa de la cantină îşi face calcule pentru chiuvetele cu senzori cerute de UE, de la cantină mănâncă zilnic 170 de persoane, în special copii, pentru care alocaţia de hrană este de 6 lei. Sărmanii Gorjului şi-ar dori, evident, porţii de hrană mai consistente, iar despre investiţiile cerute de normele europene nici nu vor să audă, pe ei interesându-i stric carnea din farfurie. "Da de ce să investească pentru că putem mânca şi aşa. Mai bine să împartă banii la săraci, că sunt destule familii cu copii mulţi şi bani deloc. Bagă banii în gresie şi faianţă, păi ce, noi mâncăm gresie şi faianţă-" întreabă retoric una dintre femeile venite la cantină cu o plasă plină de borcane în care urma să îşi meniul de ieri. O alta, la fel de supărată de grijile de zi cu zi, întreabă direct.

"Unde-i carnea din mâncare, că înainte când se gătea aici la cantină, până s-o închidă, era mai bună mâncarea. Acum bagă nişte pipote acolo şi ne dă să mâncăm. Era mai bună mâncarea înainte", spune femeia, pe care, evident, normele europene n-o interesează în niciun fel. Iar ca ea mai sunt mulţi alţi sărmani din oraş.

Deocamdată însă toată lumea e convinsă că situaţia de acum se va prelungi şi în 2011 pentru că bani pentru investiţii nu sunt anul acesta, iar despre terminarea lucrărilor nu are cum să fie vorba.

Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: