Cariera Roșia, la un pas de a fi deblocată

Cea mai importantă carieră de cărbune din Complexul Energetic Oltenia este pe punctul de a-și debloca activitatea. Luni întregi aceasta a fost blocată după ce o organizație de mediu a reușit să anuleze în instanța de judecată acordul de mediu. Juriștii companiei au reluat procedurile, au obținut un nou aviz și urmează ca activitatea să fie deblocată în cadrul Carierei Roșia. În prezent, susțin oficialii companiei, mai sunt circa zece procese pe rolul instanțelor de judecată în care organizații de mediu încearcă să anuleze tot felul de documente care permit extinderea carierelor de cărbune.

Daniel Burlan, președintele Directoratului companiei, a explicat că activitatea este la un pas de a fi deblocată în Cariera Roșia. La fel, și în alte cariere unde nu au existat fronturi de lucru în ultima perioadă.

Cu toate acestea, va fi nevoie de cel puțin o jumătate de an ca să se ajungă la o funcționare normală a carierelor, a mai explicat directorul companiei. “Urmează să se deblocheze Cariera Roșia care a fost blocată după ce a fost anulat acordul de mediu ca urmare a unei acțiuni a acelor organizații Bankwatch, cu care avem foarte multe litigii, fie pe scoateri, fie pe exproprieri. Se va debloca, avem documentațiile depuse pentru Tismana I și II, pentru utilitate publică Pinoasa, se va depune și pentru Lupoaia. Intrăm ușor în normalitate. Va trece o perioadă între șase luni și un an ca să ajungem la o funcționare normală a carierelor”, a declarat Burlan.

Procesele cu organizațiile de mediu sunt multe. Acestea au contestat acorduri de mediu sau hotărâri de Guvern în încercarea de a bloca activitatea în minerit. „Aveam nouă procese la un moment dat. Contestă acorduri de mediu, hotărâri de exproprieri pe utilitate publică, de scoatere din domeniul silvic. Pentru Roșia, a însemnat stoparea avansului carierei, ni s-a permis să funcționăm doar la limita perimetrului extistent la momentul când s-a anulat acordul de mediu. Am funcționat cu utilajele doar la vatra carierei. A dus la blocarea activității, la restrângerea treptelor și punea în pericol siguranța utilajelor, stabilitatea fronturilor de lucru. Am reluat procedura, am luat acordul de mediu pentru Cariera Roșia și am deus documentație pentru scoaterea din domeniul silvic”, a mai adăugat Burlan, la Impact TV.

Vizualizări: 1,777

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: