Casa de Pensii Gorj, în litigiu cu sute de gorjeni

Aproape 500 de gorjeni au dat în judecată Casa de Pensii Gorj. Mai bine de jumătate din aceste acţiuni au fost depuse de către gorjeni care sperau să iasă mai repede la pensie pe considerentul că au lucrat în condiţii grele de muncă şi cărora le-au fost respinse dosarele. Reprezentanţii Casei de Pensii Gorj spun că, în cele mai multe situaţii, solicitanţii au depus la dosar adeverinţe cu grupele de muncă, eliberate de societăţile la care au prestat activitate, care erau neconforme.

Casa de Pensii Gorj a fost dată în judecată de sute de pensionari gorjeni sau de asiguraţi care au solicitat ieşirea la pensie, astfel că la începutul acestui an se înregistrau 466 de acţiuni în instanţă. 280 din acestea erau strict pe grupele de muncă. Practic, oamenii au solicitat să iasă mai devreme la pensie pe considerentul că au lucrat în condiţii grele de muncă însă Casa de Pensii Gorj le-a respins dosarele. „Avem destule litigii cu asiguraţii în ceea ce priveşte valorificarea unor adeverinţe de grupe de muncă, adeverinţă cu sporuri de care au beneficiat. O parte din dumnealor solicită recalcularea pensiilor cu sporul peste programul normal de lucru care de cele mai multe ori nu este un spor cu caracter permanent şi nu este luat în calcul. Circa 60% din litigiile pe care le avem sunt generate de nevalorificarea unor adeverinţe de grupe de muncă. Nevalorificând grupa de muncă asiguraţii nu pot să se încadreze la înscrierea la pensie mai devreme decât vârsta standard aşa cum le-ar da dreptul reducerea vârstei ca urmare a muncii în condiţii de grupa I sau de grupa a II-a, condiţii deosebite sau condiţii speciale”, a declarat Maria Udroiu, şef Serviciu Stabiliri Prestaţii din cadrul Casei de Pensii Gorj.

Reprezentanţii Casei de Pensii Gorj au mai spus că unul dintre motivele cele mai frecvente pentru care resping înscrierea la pensie este că adeverinţele nu sunt eliberate de angajatori conform legii. „Din 2008 a apărut ordinul 590 unde a legiferat un model de adeverinţă pentru încadrare în grupă de muncă. De asemenea acest model a fost preluat şi în hotărârea guvernului 257/2011 pentru aprobarea normelor de aplicare a legii 263/2010. De fapt, o mare parte din adeverinţe nu au corectă nominalizarea în grupa de muncă. Este vorba de actul administrativ prin care o persoană a fost nominalizată să lucreze în grupa de muncă la vremea respectivă”, a mai spus Maria Udroiu.

Prima cale de atac pe care o au solicitanţii înscrierii la pensie este depunerea unei contestaţii la Comisia Centrală de Contestaţii de pe lângă Casa Naţională de Pensii. Cei care au ajuns în instanţă cerând acceptarea înscrierii la pensie au făcut acest demers pentru că cei de la Comisia Centrală le-au respins contestaţia depusă.

Vizualizări: 300

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: