Casa Şova, plătită regeşte pentru a pierde mii de procese

Complexurile energetice Turceni şi Rovinari au plătit Casa Şova cu miliarde de lei vechi pentru a pierde procesele pe bandă rulantă! Iată două cazuri concrete: procesul pe care Complexul Energetic Turceni l-a avut cu Corneliu Gârjoabă, care a fost destituit în 2007 şi detaşat fără acordarea unor drepturi salariale, iar celălalt la CE Rovinari, când aproximativ 4.000 de salariaţi au acţionat complexul în instanţă tot pentru neacordarea unor drepturi salariale. În ambele cazuri, unităţile energetice au pierdut procesele, însă au plătit avocaţii Casei Şova cu miliarde de lei vechi.

Jaful despre care presa a vorbit la momentul respectiv şi pe care fostul director al CE Rovinari îl contestă şi acum, când cazul Şova a ajuns în atenţia DNA, se confirmă indiferent de situaţie. Despre acest lucru vorbesc cei care au fost implicaţi în procesele respective, care spun şi despre taxele percepute de avocaţii Casei Şova şi avocaţii care au reprezentat angajaţii.

Gârjoabă l-a bătut pe Şova

În cazul procesului dintre Corneliu Gârjoabă şi Complexul Turceni, nu se cunosc taxele percepute de avocaţii Casei Şova, Gârjoabă spune însă că el a plătit un avocat cu 5 milioane de lei vechi şi a câştigat. “Când m-am judecat eu cu Complexul Turceni, era reprezentat de avocaţii de la Şova, dar nu mi-a fost frică. Eu mi-am plătit un avocat cu 5 milioane de lei vechi şi am câştigat, chiar dacă au ei fost plătiţi bine, nu ştiu exact cu cât”, Corneliu Gârjoabă, director resurse Umane CE Turceni.

Ciurel a plătit, deşi ştia că pierde

În cazul celor 4.000 de angajaţi de la Rovinari se vorbea la momentul respectiv de 8 miliarde de lei vechi, bani plătiţi la prima instanţă avocaţilor Casei Şova pentru a reprezenta complexul. Angajaţii şi-au plătit avocatul lor, cu 1 milion de lei vechi de persoană şi au câştigat în faţa avocaţilor plătiţi cu miliarde din banii companiei de stat. Aşadar, aceste procese pierdute pe bandă rulantă de Casa de Avocatură Şova au fost plătite scump. Într-o conferinţă de presă din anul 2008, chiar Laurenţiu Ciurel spunea sumele fabuloase plătite avocaţilor în procesul cu angajaţii deşi ştia că pierde.”Am plătit deja 8 miliarde cheltuieli de judecată, dar ştiu că nu vom câştiga procesele, aşa că nu cred că vom merge mai departe”, spunea Ciurel în conferinţa de presă.

Acum cei vinovaţi de încheierea acestor contracte spun că nu este vorba de niciun jaf, ba mai mult găsesc o cale de scăpare, spunând că totul este comandă politică.

„Cazul Mitrescu” sfidează bunul simţ

Un caz sfidător este cel în care Laurenţiu Ciurel, în calitatea lui de director general al CE Rovinari, l-a acţionat în judecată pe liderul Sindicatului „Energia”, Constantin Mitrescu. Ciurel l-a pus pe Mitrescu absent nemotivat, chiar într-o perioadă în care cei doi negociau contractul colectiv de muncă. Pentru acele absenţe, complexul ar fi trebuit să recupereze de la Mitrescu suma de 2000 de lei şi l-a acţionat în instanţă pe liderul sindical. Pentru acest proces, Casa Şova a încasat de zece ori mai mulţi bani decât avea de recuperat. Mai mult, a pierdut procesul, deoarece din documentele de negociere reieşea clar că Mitrescu a fost la serviciu. “Când m-am judecat eu cu Ciurel, complexul a cerut atunci în instanţă 20 de milioane vechi, iar el a plătit avocaţii cu 200 de milioane”, a spus Constantin Mitrescu, lider de sindicat CE Rovinari.

CERCETAT PENAL

Laurenţiu Ciurel, fostul director general al Complexului Energetic Rovinari, a declarat la Radio Infinit că mai este cercetat, în acest moment, în două dosare penale. Unul legat de investiţia de şlam dens şi altul în legătură cu poarta de acces la termocentrală. În cel din urmă, Ciurel este cercetat pentru abuz în serviciu pentru modul în care s-au desfăşurat procedurile de achiziţie.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: