Casele de amanet, o afacere profitabilă pe timp de criză

Nu toate firmele au de suferit din cauza crizei financiare. În timp ce sute de societăţi comerciale sunt în prag de faliment, casele de amanet par a fi dintre cele mai profitabile afaceri pentru patronii din Târgu Jiu.

Tot mai mulţi gorjeni nu mai reuşesc să-şi achite datoriile şi, pentru a face rost de nişte bani, recurg la amanetarea lucrurilor mai de preţ. Numărul clienţilor este în continuă creştere, după cum spun cei care lucrează la casele de amanet. „Ne aşteptam ca în lunile de iarnă să crească numărul de clienţi, iar apoi să scadă, însă această criză ne-a adus un număr nesperat de doritori. Pe lângă aur, omenii ne lasă amanet şi telefoane mobile, laptopuri, obiecte foarte scumpe din argint şi chiar bunuri materiale de uz casnic”, spune Ion Mihnea, angajat la o casă de amanet din centrul oraşului Târgu Jiu.

S-a ajuns la această situaţie pentru că băncile nu mai oferă credite aşa de uşor ca până acum, de împrumuturi de la cunoscuţi, rude, prieteni nu mai încape vorbă, pentru că nici ei nu au de unde, iar salariile au devenit fie incerte, fie sunt încasate cu întârziere sau chiar mai mici decât datoriile.

Din disperarea oamenilor care amanetează te miri ce nu au de câştigat decât patronii caselor de amanet, care subevaluează cu mult preţul real al obiectelor, mai ales al bijuteriilor. Aşadar, pentru o bijuterie de aur, casele de amanet îţi oferă cam 35-40 de lei/gram, mult sub preţul „oficial“, care a ajuns la 85-90 lei/gram.

Un exemplu edificator: dacă preţul stabilit pentru o bijuterie de aur (socotită la 40 lei/gram) este de 72 lei, clientul care a amanetat acea bijuterie va primi cei 72 lei în mână, dar la expirarea perioadei stipulată în contract trebuie să achite comisionul perceput de casa de amanet respectivă pentru prelungirea perioadei sau comisionul plus suma primită. În caz contrar, dacă expiră şi perioada de graţie, care este de 30 de zile şi datoria plus comisionul nu au fost achitate, obiectul este scos la vânzare la un preţ de 50-60 de lei/gram. „Acesta nu poate fi evaluat şi vândut la un preţ real, deoarece obiectele aduse la casele de amanet sunt considerate obiecte uzate”, după cum a declarat unul dintre patronii unei case de amanet situate într-un cartier limitrof din municipiului Târgu Jiu.

Cei care depăşesc termenul de înapoiere a banilor, dar încă se află în perioada de „graţie”, îşi pot recupera bunurile doar plătind penalizări. Pe lângă asta, fiecare casă de amanet percepe un comision, care se situează între 0,07% şi 1%/zi, iar dacă suma obiectelor valorificate este mai mare de 5 milioane, acest comision scade, dar acest lucru depinde de fiecare casă de amanet în parte. 

Cel mai mic contract de amanetări se face pe o perioadă de 5 zile şi cel mai mare se poate face pe 30 de zile, dar de cele mai multe ori oamenii nu mai reuşesc să-şi achite sumele împrumutate şi pierd obiectele amanetate. Mai sunt şi alte afaceri de succes în perioada asta de criză, cum ar fi cele ale recuperatorilor de creanţe şi cele ale caselor de pariuri.  

Vizualizări: 521

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: