Câtă energie a vândut UATAA pe OPCOM

Datoriile pe care le are de recuperat de la cetăţeni Uzina de Termoficare de la Motru au ajuns unele colosale, ridicându-se la valoarea de 19 milioane de lei. Şi pentru că se încasează greu de la populaţie, uzina înregistrează la rândul său datorii de peste 9 milioane de lei. Şi suma ar fi fost mai mare dacă nu ar fi reuşit să vândă aproape 12 mii MW iarna trecută. Banii, cum au venit, aşa au şi plecat, asta pentru că a trebuit achitat combustibilul, dar şi din restanţele pe care le înregistra la stat.

În cele 5 luni în care a funcţionat centrala cea mare a Uzinei de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) din municipiul Motru s-au produs aproape 12 mii MW, care ulterior au fost vânduţi pe OPCOM- piaţa de energie electrică, la un preţ de 186 lei/ MW fără TVA. Astfel, cu ajutorul acestor încasări, conducerea uzinei a reuşit să plătească unul dintre cei doi furnizori de combustibili dar şi o parte din datoriile către stat.„În sezonul de iarnă corespunzător perioadei 1 noiembrie-31 martie, din cei 12 mii MW programaţi pentru vânzare, UATAA a reuşit să vândă 11.500MW, valoric însemnând 4,5 milioane de lei. 2,5 milioane au luat drumul Finanţelor la bugetul consolidat al statului, alte 2 milioane au mers în plata combustibilului, pentru păcură, la distribuitor”, a declarat  Eugen Corcoaţă, directorul UATAA Motru.

Şi problemele vor continua atâta timp cât proprietarii nu îşi vor achita datoriile restante. Debitele cresc cu fiecare lună, iar acest lucru nu dă posibilitatea ca uzina să vireze în conturile CE Oltenia sumele echivalente cărbunelui livrat de la carierele Lupoaia şi Roşiuţa. „Datoriile, la ora actuală, cele mai mari sunt tot de la asociaţiile de proprietari, undeva, cu penalităţi, se ridică la 19 milioane de lei iar societatea UATAA are de achitat datorii în jur de 9 milioane, din care 8 milioane la furnizorul de cărbune. Practic, nu s-a mai reuşit din 2013, când s-a obţinut ajutorul de stat, să fie achitate alte sume”, a mai spus directorul Corcoaţă.

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: