Câte Putin, Putin, Putin, până nu mai rămâne venin

Există și o parte bună cu acest ISIS. Încurajează prietenia între popoare. Toată lumea care se pricepe garantează că, în cazul în care forțele vestice se aliază cu Rusia și cu vecinii din Orient ai Statului Islamic pe care aceștia îi terorizează mai ceva ca pe francezi, anihilarea totală a mătcii barbare ar surveni în câteva săptămâni. Sigur, este exact ceea ce vor fundamentaliștii. Dar asta pentru că sunt niște fanatici imbecili. Visul lor este să lupte împotriva Occidentului? Foarte bine. Atunci Occidentul ar face bine să le dea ce își doresc. Și, deși bombarbamentele aeriene nu vor câștiga niciodată cu adevărat un război, iar trimiterea de trupe terestre ar costa imens alianța respectivă, și ca bani, și ca vieți omenești, altă alternativă nu prea există.

E drept, americanii și francezii sunt un pic deranjați de noua calitate de erou al lumii moderne al lui Putin. Acum, când o planetă întreagă e furioasă pe crimele înfiorătoare ale ISIS, abordarea ceva mai radicală a problemei, în stilul Putin, este mult mai atrăgătoare decât cea calmă, tolerantă și înclinată către dialog a unor politicieni ca Obama sau Merkel.

De altfel, semnul că toată lumea așteaptă un semn clar din partea lui Putin a fost dat de ieri, când o grămadă de site-uri americane i-au atribuit lui Putin un citat de băiat rău și bun în același timp, genul după care mor gagicile când se uită la filme: ”Să-i ierte pe teroriști este treaba lui Dumnezeu. Să-i trimit la El e treaba mea”, ar fi zis rusul, dar de fapt n-a zis. Era doar o manevră inspirată de PR a celor de la Russia Today. Doar că faptul că americanii au rezonat la declarația inventată demonstrează că sunt momente în care calmul Obama ar putea fi depășit, iar intransigentul Putin are șansa să devină erou mondial.

Evident, asta ar răsturna complet strategia de marginalizare și temperare a Rusiei inițiată puternic de NATO, prin întărirea granițelor în statele membre de la graniță. Dar, cine știe, poate că merită efortul.

Până atunci, vă las cu o declarație inventată pentru Iohannis, asemănătoare cu cea a lui Putin: ”Să vă lase un bănuț sub pernă în timp ce dormiți, asta e treaba Zânei Măseluță. Să vă trimit la ea e treaba mea.”

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: