Câţi profesori şi-au declarat la Fisc veniturile din meditaţii

Doar 21 de cadre didactice din judeţul Gorj au declarat veniturile obţinute din meditaţiile pe care le fac cu elevii în afara orelor şcolare. Numărul cadrelor care obţin venituri din astfel de activităţi este mult mai mare, însă autorităţile din domeniu admit că nu aplică sancţiuni şi verifică numai dacă există sesizări în acest sens.

Salariul unui profesor este de cele mai multe ori insuficient pentru cheltuielile lunare şi astfel se face că nu puţini sunt dascălii care fac meditaţii extraşcolare pentru a face un ban în plus. Statul permite astfel de activităţi însă profesorii trebuie să declare şi să cotizeze cu 16% din aceste venituri. O şedinţă de pregătire variază în prezent între 30 şi 40 de lei, iar dascălii meditează mai mulţi copii odată. Numai câteva zeci de dascăli din judeţ şi-au declarat veniturile obţinute în acest mod. „La nivelul oraşului Târgu Jiu sunt 17 persoane autorizate, la Motru sunt 2, la Novaci 1 şi la Târgu Cărbuneşti 1. Aceste 21 de persoane sunt impozitate în sistem real, în funcţie de veniturile şi cheltuielile pe care le realizează, diferenţa se impozitează cu 16%. Toţi au optat în sistemul real”, a declarat Marin Ciumag, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj. Există şi posibilitatea să fie impozitaţi la normă de venit, iar pentru anul curent, această normă este de 9360 lei. Adică, pot plăti aceşti bani pe an, în cote trimestriale şi nu mai contează câte venituri sau cheltuieli înregistrează.

Şeful AJFP Gorj, Marin Ciumag a precizat că profesorii sau alte persoane care desfăşoară activităţi independente, nedeclarate, în cazul în care sunt prinşi vor fi obligaţi să plătească impozitul retroactiv, cu penalităţile aferente. În judeţul Gorj sunt circa 5.000 dascăli.

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: