Ce găsim sub preşul lui Ciurel

Ponta a avut dreptate când a spus despre Complexul Energetic Oltenia că este o şandrama. El se dădea salvator de şandrama, povestind cum a salvat el CEO de la faliment în 2012. Chiar, cum o fi făcut asta? CEO s-a înfiinţat în vara lui 2012, iar primul director a fost Constantin Bălăşoiu, dat afară la finalul lunii septembrie, când societatea avea un profit din exploatare de 187 de milioane RON. Salvatorul Ponta l-a luat pe vicepreşedintele PSD Gorj Laurenţiu Ciurel şi l-a pus director. Până la finalul anului 2012, după doar trei luni cu Ciurel, profitul societăţii a scăzut de la 187 de milioane la doar 44 de milioane. Practic, pe mandatul lui Ciurel de trei luni, a fost o pierdere de 143 de milioane RON. Adică 1.430 de miliarde de lei în bani vechi.

Ciurel a avut pierdere din exploatare şi în 2013, compania terminând anul pe plus doar graţie profitului financiar, rezultat din diferenţe de curs valutar favorabile, la împrumuturile făcute de companie în yeni. Pe de altă parte, au fost şi multe inginerii financiare pentru a scoate firma pe profit, dar gunoiul s-a tot adunat şi nu a mai putut fi ţinut sub preş.

Bilanţul pe primele şase luni ale anului 2014 arată că la uşa Complexului Energetic Oltenia bate insolvenţa. Pierderea de aproape 200 de milioane de lei, cea mai pare parte din exploatare, arată eşecul managementului politic marca PSD, chiar dacă el a fost sub masca managementului profesionist, în urma unei mascarade de selecţii internaţionale, pentru care firma Kienbaum ar trebui să răspundă penal. Cifrele arată că atât în 2014, cât şi anul trecut, CE Oltenia a vândut atât energia, cât şi cărbunele, mult sub costurile de producţie. Asta pentru că băieţii deştepţi din energie, apăruţi pe vremea lui Năstase, Dan Ioan Popescu şi Iulian Iancu, au revenit în forţă, sub pulpana lui Ponta şi Niţă. Piaţa de energie este manipulată, pentru ca preţurile să scadă în doi ani cu peste 20%.

Pesediştii au strigat mereu că băieţii deştepţi din energie sunt ai altora, deşi au rădăcini puternice la PSD. Sigur că sunt transpartinici, care orice mafioţi, şi-au înfipt tentaculele peste tot. Dar în guvernările PSD storc sistemul energetic atât de rău, încât cei care vin după sunt nevoiţi să ia măsurile nepopulare. Ciurel nu poate da vina pe piaţa energiei pentru eşecul lui ca manager decât dacă arată cu degetul spre guvernarea Ponta. Are curaj să o facă?

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: