Sindicatele şi administraţia discută marţi programul de restructurare

Sindicatele şi administraţia Complexului Energetic Oltenia se vor întruni săptămâna viitoare pentru a discuta referitor la planul de reorganizare, restructurare şi eficientizare al companiei, dar şi despre plata orelor de noapte prestate de salariaţi. Liderii sindicali aşteaptă cu nerăbdare această şedinţă, mai ales că au multe neclarităţi pentru care cer răspunsuri de la conducerea executivă a companiei energetice.

Comisia mixtă a fost convocată pentru marți, 15 martie, la sediul Diviziei Miniere, cu începere de la orele 14. Pe ordinea de zi a ședinței dintre sindicate şi administraţie sunt: programul de eficientizare al CE Oltenia, o discuţie legată de plata orelor de noapte pentru primele două luni ale anului 2016, dar şi despre acordarea de ajutoare sociale salariaților cu probleme de sănătate.
Liderul Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), Dumitru Pârvulescu, nu îşi explică de ce administraţia readuce în actualitate problema legată de plata orelor de noapte, ţinând cont de faptul că în urma ultimei şedinţe a comisiei mixte administraţia şi sindicatele au stabilit să încheie un act adiţional la Contractul Colectiv de Muncă prin care salariaţii să poată primi sumele aferente tuturor orelor lucrate, lucru care s-a şi materializat.
"Ne-au comunicat că vom avea şi o discuţie legată de plata orelor de noapte pentru ianuarie şi februarie, ceea ce ne duce cu gândul că nici în februarie nu a fost plătită munca pe timpul nopţii aferentă celor 8 ore și s-a plătit tot pe 7 ore. Și asta va duce sigur la nişte tensiuni destul de mari în perioada următoare. S-a încheiat acel act adiţional, eu personal nu am fost la acea ședință, dar colegii mi-au spus că inclusiv în procesul verbal s-a menţionat că se vor plăti orele aferente și lunii ianuarie și februarie pe aceeaşi regulă care s-a stabilit în comisia mixtă și de negociere. În momentul în care în convocator există un astfel de punct, eu, personal, chiar dacă nu am văzu lucrul acesta, sunt convins că nu s-au plătit", a declarat Dumitru Pârvulescu, preşedinte FNME.

Căldăruşe: CS a cerut reducerea cheltuielilor
Sindicatele vor afla marţi şi în ce constă mult trâmbiţatul plan de eficientizare al companiei. Liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO), Gabriel Căldăruşe, a spus că supraveghetorii CE Oltenia, atunci când au văzut documentul, au cerut conducerii executive să mai reducă din cheltuieli. "Va fi prezentată inclusiv reorganizarea Complexului Energetic Oltenia. La ora actuală nu ni s-a pus la dispoziţie nimic. Tot marți va fi prezentat şi acel plan de eficientizare. Știu că a fost o discuție vinerea trecută la întrunirea Consiliului de Supraveghere. Am înțeles, din informațiile pe care le avem, că cei din Consiliul de Supraveghere ar fi cerut tăieri mai mari de cheltuieli, nu ştiu exact ce implică, dar marți ne vom edifica și vom vedea prezentarea făcută de către conducerea complexului. Dacă lucrurile ne vor nemulţumi, şi aici ne referim strict la salariaţii complexului, pentru că responsabilitatea noastră aceasta este, de a asigura locuri de muncă cât mai stabile și venituri stabile pentru salariați. Dacă ne vor nemulțumi, nu vom fi de acord cu acel program de restructurare", a explicat Gabriel Căldărușe, președintele SMEO

Pârvulescu: Se tergiversează
Preşedintele FNME a spus că cei din conducerea executivă tergiversează discutarea planului de eficientizare al CE Oltenia cu sindicatele. "Nu cred că nu o să aibă timp să ne prezinte planul de eficientizare, dar sunt convins că se vor prezenta anumite idei, dar, din păcate, există o lipsă de decizie, în sensul că se tergiversează. Nu ştiu de ce, ştiţi că a fost avizat de Consiliul de Supraveghere vinerea trecută şi nu este normal să treacă 10 zile până a face prima consultare cu sindicatele. Atunci când ai un program, eu ştiu că se notifică sindicatele, care ele, la rândul lor, trebuie să-şi prezinte opinia dumnealor față de acel program. Trebuie urmaţi nişte paşi după lege. Şi aici există o bâjbâială foarte mare", a comentat liderul FNME, Dumitru Pârvulescu.

Vizualizări: 4,171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: