CE Oltenia contestă taxele stabilite de Primăria Mătăsari

Complexul Energetic Oltenia a dat în judecată Primăria Mătăsari, după ce autoritatea locală a cerut să i se plătească o taxă prevăzută în lege. Este vorba de o taxă prevăzută de ani buni în Codul Fiscal, dar pe care cele mai multe exploatări nu au plătit-o niciodată. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, le-a cerut exploatărilor miniere să plătească această taxă către primării, dar se pare că nu a fost luat în calcul. Cererea a fost formulată luna trecută, când cei doi şefi ai judeţului, Călinoiu şi Teodorescu, au fost în vizită la exploatările de la Motru.

Primăriile pot cere o taxă de până la 7 lei pe metru pătrat pentru eliberarea autorizaţiei de excavări. Taxa este obligatorie şi se plăteşte o singură dată, anticipat, la solicitarea autorizaţiei. Companiile miniere refuză să plătească această taxă, pe motiv că plătesc deja către bugetul de stat, anual, taxă pentru activitatea de prospecţiune, explorare şi exploatare a resurselor minerale, dar şi redevenţa minieră. Punctul de vedere al ANAF este că taxa de autorizare trebuie plătită către primării, la fel cum celelalte taxe sunt plătite către bugetul central. La fel susţine şi Camera de Conturi, care a imputat unor primari necalcularea taxei. Dar, companiile miniere refuză să plătească, fiind în proces cu mai multe administraţii locale.

Unele primării, cum ar fi cele de la Urdari şi Cătunele, nu au aplicat o astfel de taxă, iar companiile miniere au exploatat practic fără autorizaţie. Altele o calculează, cum ar fi cea din Rovinari, care a redus taxa de la maximul de 7 lei/mp la 2 lei/mp, dar exploatarea Rovinari refuză să plătească.

Exploatările miniere se extind pe zeci de hectare în fiecare an, ceea ce ar putea aduce sute de mii de RON comunităţilor locale. Deşi taxa este obligatorie din 2004, companiile miniere nu plătesc, prejudiciul produs bugetelor locale fiind estimat la milioane de euro.

LEGE

Codul Fiscal, la articolul 267, alineatul 4, prevede că „Taxa pentru eliberarea autorizației de foraje sau excavări necesară studiilor geotehnice, ridicărilor topografice, exploatărilor de carieră, balastierelor, sondelor de gaze și petrol, precum și altor exploatări se calculează înmulțind numărul de metri pătrați de teren afectat de foraj sau excavație cu o valoare stabilită de consiliul local de până la 7 lei”.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: