CE Oltenia îi dă replică președintelui FNME

Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, spunea acum două zile la un post de radio că au fost pierdute acorduri de mediu pentru carierele miniere din cauză că societatea nu a făcut dosarele “beton”. Referirea era la Cariera Roșia a Complexului Energetic Oltenia, pentru care asociaţia Bankwatch România a obținut în instanță anularea acordului de mediu.

CE Oltenia a precizat într-un comunicat că asociaţia Bankwatch România a solicitat instanţei de judecată anularea a nouă acorduri de mediu emise în anii 2015-2016 de către APM Gorj. Cinci au fost soluționate în favoarea CE Oltenia și anume cele referitoare la carierele Tismana II, Pinoasa, Tismana I, Jilţ Sud şi Jilţ Nord.

Trei cauze se află încă pe rolul instanţei de judecată, fiind în curs de soluţionare acordurile de mediu pentru carierele Lupoaia, Roşiuţa şi Peşteana.

Doar în ceea ce privește Cariera Roșia, Curtea de Apel Bucureşti a admis recursul reclamantei Asociaţia Bankwatch România și a dispus anularea Acordul de mediu emis de APM Gorj. “Luând în considerare că în 5 cauze soluţiile au fost de respingere, pe cale de consecinţă Acordurile de Mediu rămânând valabile, rezultă că documentaţiile aferente obţinerii acestora au fost realizate în mod responsabil de către CE Oltenia şi în conformitate cu dispoziţiile legale în materie. Faptul că într-o cauză singulară s-a dispus anularea acordului de mediu poate duce la concluzia că soluţia astfel pronunţată este bazată pe argumente ce țin de apreciere și interpretare, deoarece divergențele de jurisprudență sunt inerente unui sistem de drept”, a transmis CE Oltenia. 

Prin urmare, susține compania, afirmația făcută în spațiul public de liderul FNME nu poate fi argumentată. “Dacă documentațiile ar fi făcute „beton”, organizațiile non-guvernamentale nu ar avea cum să câștige procesele intentate companiei miniere de la Târgu-Jiu”, a fost mesajul lui Pîrvulescu.

Având ca scop declarat desființarea energiei produse pe bază de cărbune, Bankwatch și Greenpeace încearcă prin toate demersurile să blocheze activitatea CE Oltenia, chiar dacă, spre deosebire de alți producatori de energie, compania a făcut investiții de mediu sute de milioane de euro.

“De-a lungul timpului, peste 30 de acțiuni ale Bankwatch și Greenpeace inițiate în instanță împotriva CE Oltenia, care au vizat actele de reglementare de mediu, au soluții definitive și irevocabile în favoarea societății”, menționează compania din Gorj. (A.A.)

Vizualizări: 3,436

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: