CE Oltenia susține că dracul nu e chiar atât de negru

Administrația Complexului Energetic Oltenia a emis un nou comunicat de presă liniștitor, după ce presa centrală și locală au relatat despre situația financiară grea a companiei. Asta și ca urmare a unui raport al auditorului independent, care a arătat că funcționarea companiei pe viitor este incertă, după pierderile colosale din 2018, care depășesc 250 de milioane de euro. “Referitor la aspectele semnalate în Raportul auditorului independent, acestea sunt similare anilor anteriori în care societatea a înregistrat pierderi”, arată Complexul Energetic Oltenia.

Un raport al auditorului independent arată că există îngrijorări legate de capacitatea Complexului Energetic Oltenia de a-și continua activitatea. "Atragem atenția asupra Notei 34 "Continuarea activității" la situațiile financiare, care menționează faptul că, în principal din cauza creșterii imprevizibile a prețului certificatelor privind emisia de gaze cu efect de seră, Societatea înregistrează la 31 decembrie 2018 o pierdere de 1.133,5 milioane lei și prezintă active curente nete negative în sumă de 1.498,1 milioane lei. De asemenea, indicatorii financiari asumați prin contracte de credit bancar nu sunt îndepliniți. Aceste aspecte conduc la un risc ridicat privind posibilitățile Societății de a-și onora obligațiile pe termen scurt. Aceste condiții, împreună cu datele prezentate în Notă, indică existența unei incertitudini semnificative cu privire la capacitatea Societății de a-și continua activitatea", se arată în raportul auditorului independent. 

Administrația CE Oltenia explică în comunicat că rezultatele anului 2018 au fost negative din cauza diferentelor de curs valutar aferente creditelor de investiții pentru îndeplinirea cerințelor de mediu impuse de UE și, în principal, din cauza exploziei prețurilor certficatelor de CO2. “Suma plătită de CE Oltenia pentru certificatele aferente energiei produse în anul 2018 reprezintă peste 45% din cifra de afaceri a companiei”, arată CE Oltenia, susținând că “din punct de vedere operațional, fără aceste cheltuieli cu CO2, CE Oltenia a încheiat anul 2018 cu rezultat din exploatare pozitiv”, acesta fiind de 225 milioane lei.

CE Oltenia arată că nu are datorii la stat și nici probleme cu plata salariilor. Soluția pentru viitorul apropiat ar fi o schemă de sprijin pentru achiziționarea certificatelor de carbon. “În vederea rezolvării probemei certificatelor de CO2 pentru anul 2019, CE Oltenia împreuna cu Ministerul Energiei, Transelectrica, OPCOM și Consiliul Concurenței au demarat un proiect pentru identificarea unei scheme de sprijin. Chiar dacă efortul financiar necesar achiziției certificatelor de CO2 a fost de peste un milliard de lei, CE Oltenia a respectat termenul de conformare și are o situație financiară stabilă, având încheiate contracte de vânzare energie electrică pentru anul 2019 de 10,1 TWh, înregistrând zero datorii restante față de bugetul consolidat al statului și achitând toate obligațiile financiare către instituțiile bancare, conform prevederilor contractuale”, arată comunicatul CE Oltenia.

Chiar dacă unele canale media prezintă opiniei publice o situație “catastrofală” la CE Oltenia, ținem să precizăm că, în urma evaluării situațiilor financiare ale companiei de către instituțiile bancare, acestea au acordat CE Oltenia un rating de performanță financiară B, element esențial pentru aprecierea eficienței și eficacității activității sale economice, mai arată sursa citată.

Vizualizări: 3,143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: