Greenpeace a dat în judecată termocentrala Rovinari

Greenpeace România a acţionat în instanţă termocentrala Rovinari, pentru „a forţa autorităţile să ia în considerare impactul negativ al termocentralei asupra mediului şi sănătăţii oamenilor”.  Procesul a fost înregistrat la finalul lunii mai, la Tribunalul București.

Greenpeace România, cu sprijinul avocaţilor de mediu ClientEarth, a înaintat o contestaţie legală împotriva unui permis de funcţionare pe viaţă acordat centralei electrice pe cărbune, despre care spune că este unul dintre cei mai mari poluatori din România. „Termocentralei i-a fost acordată autorizaţia integrată de mediu pe viaţă fără o evaluare completă a impactului asupra sănătăţii oamenilor şi asupra mediului. Nicio astfel de evaluare nu a fost efectuată în cei 43 de ani de funcţionare”, susţine Greenpeace România.

Organizaţia de mediu afirmă că „eşecul de a efectua o evaluare adecvată a impactului asupra mediului (EIM) înainte de a acorda autorizaţia integrată de mediu termocentralelor nu ia în considerare nici legislaţia UE, nici pe cea românească”.

Avocatul ClientEarth specializat pe energie, Dominique Doyle, susține că: „Rovinari este unul dintre cei mai mari emiţători de emisii de CO2 din UE şi una dintre cele mai periculoase centrale electrice din punct de vedere a poluării aerului. Iar această autorizaţie îi oferă drum liber să polueze pe termen nelimitat, în ciuda faptului că niciunul dintre aceste riscuri nu a fost evaluat vreodată. Dacă impactul său nu este evaluat acum, poate duce la vătămari ireversibile asupra oamenilor, naturii şi climei”.

Cosmin Pleşcan, coordonator de campanii la Greenpeace România, a declarat: „Impactul devastator al cărbunelui asupra climei este incontestabil. Raportul recent al IPCC al ONU clarifică faptul că Europa are nevoie de un sistem lipsit complet de energie fosilă până în 2030, pentru a se conforma Acordului de la Paris. În acest moment crucial al istoriei, şi ca unul dintre cei mai mari emiţători de emisii de dioxid de carbon din România şi Europa, autorităţile nu pot ignora impactul termocentralei Rovinari asupra mediului. Nicio termocentrală nu ar trebui să primească o autorizaţie de funcţionare pentru a polua pe o perioadă nedeterminată fără a evalua mai întâi riscurile”.

Galerie foto


Vizualizări: 1,572

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: