CE Oltenia va prelua o termocentrală cu mari probleme de mediu

Termocentrala Romag Termo, pe care Complexul Energetic Oltenia doreşte să o preia în contul datoriilor pe care le are de recuperat de la RAAN Dr. Tr. Severin, are mari probleme de mediu. Chiar ieri s-a anunţat că România este în procedură de înfrângement în ceea ce priveşte nerespectarea prevederilor Directivei de mediu la Romag-Termo, din care cauză până la 30 septembrie 2013 trebuie să informeze Comisia Europeană cu soluţiile adoptate pentru reducerea poluării pe această platformă industrială.
Emisiile de dioxid de sulf sunt de zece ori mai mari decât limitele admise, iar cele de cenuşă pun în pericol sănătatea cetăţenilor din localităţile situate în vecinătatea Termocentralei Romag-Termo, sucursală a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN). ''Avem obligaţia de a respecta tratatul de aderare asumat în domeniul mediului şi angajamentele luate. Suntem monitorizaţi şi în cel mai scurt timp trebuie să comunicăm măsuri corespunzătoare. Este o prioritate să identificăm soluţii eficiente pentru reducerea şi atenuarea efectelor poluării de aici'', a precizat ministrul Rovana Plumb.

Autorizaţia integrată de mediu a Sucursalei Romag-Termo a RAAN a expirat la sfârşitul anului 2008, dar Ministerului Mediului i-a acordat o dispensă pentru a rezolva problemele cu care se confruntă. Conform unor surse RAAN, valoarea lucrărilor la instalaţia de evacuare în şlam dens a zgurii şi cenuşii de la Termocentrala de la Halânga a fost stabilită în 2009, când au şi început, la aproximativ 140 milioane lei, şi au ajuns în 2013 la suma de 361,3 milioane de lei şi nici măcar nu s-au finalizat, vina pentru această situaţie purtând-o factorii de decizie din sistem.

Tergiversarea lucrărilor şi supradimensionarea fondurilor utilizate pentru investiţia de reducere a poluării cu pulbere de cenuşă şi zgură a determinat Ministerul Economiei să sesizeze autorităţile de cercetare penală, astfel încât persoanele vinovate de o asemenea stare de lucruri să fie trase la răspundere.

SUSPENDARE

Procedura de înfrângement a fost declanşată într-un moment în care termocentrala Romag-Termo nu are director. Octavian Graure a fost suspendat din funcţie pentru o lună, ca urmare a unor suspiciuni legate de încheierea unor contracte. Graure a fost director al CE Turceni, dar de câteva luni a fost detaşat la termocentrala care urmează să fie preluată de CE Oltenia.

FALIMENT

O variantă mai puţin fericită este intrarea în faliment a regiei de apă grea RAAN, care are datorii estimate la 200 de milioane de euro. Mai multe firma au cerut în luna august intrarea în insolvenţă a RAAN, dar instanţa de judecată nu s-a pronunţat încă.

Vizualizări: 73

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: