Ce păstrează arhivele statului despre operele lui Brâncuşi

Ecaterina Teodoroiu, Constantin Brâncuşi şi Alexandru Stefulescu au lăsat Gorjului bogăţie culturală, istorie şi artă. Serviciul Judeţean de Arhică Gorj păstrează actele de naştere şi de deces a celor trei care au pus amprenta pe Gorjul de ieri şi de azi. Îngălbenită de timp, o scrisoare a Arethiei Tătărăscu pune la punct modul în care trebuie folosite operele sculptorului. Ne-am ţinut de promisiune?

Pe lângă certificatele de naştere ale marelui sculptor Constantin Brâncuşi şi Ecaterinei Teodoroiu, Serviciul Judeţean de Arhivă mai găzduieşte şi o scrisoare încă din anul 1937, scrisoare ce aparţinea Arethiei Tătărăscu, preşedinta Ligii Naţionale a Femeilor Române – Secţia Gorj, prin care donează Primăriei Oraşului Târgu Jiu operele ce compun tripticul brâncuşian. În respectiva scrisoare, se arată clar că „în dorinţa de a contribui cât de mult la ridicarea oraşului Târgu Jiu şi mai ales pentru a preamări memoria eroilor gorjeni care s-au jertfit în războiul de întregire, Liga Naţională a Femeilor Gorjene vă aduce la cunoştinţă că a hotărât să dăruiască oraşului o coloană şi un portal de piatră. opere a marelui sculptor Brâncuşi, care în chipul acesta aduce un prinos de recunoştinţă Judeţului său natal”. Tot în scrisoarea Arethiei Tătărăscu se precizează clar destinaţia donaţiei. „Dorinţa Ligii este ca donaţiunea să aibă următoarea destinaţie: Crearea unei străzi care va purta numele Calea Eroilor, cale care va porni din preajma Jiului, trecând prin grădina publică, pentru a merge până la actualele cazărmi. Pentru plata acestor exproprieri, Liga va pune la dispoziţie suma de lei 750.000”.

Tot în arhivele judeţului Gorj zace şi proiectul statuii lui Tudor Vladimirescu propus a fi realizat de Karol Stork în urma iniţiativei luată de Consiliul Orăşenesc Târgu Jiu. Acesta datează din 6 martie 1877.

Vizualizări: 229

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: