Ce se întâmplă în sudul Olteniei?

Să fim sinceri. Oricum, luați per total, oltenii nu sunt chiar cei mai inteligenți dintre români. Dar, ca în multe alte locuri în care soarele în exces a bătut în cap prea multe generații de înaintași, sudul e mult mai rău.

E ca-n Italia. Cu cât mai la sud, cu-atât mai țărănuși. Mie, ca oltean necomplexat dar și deloc mândru de asta, născut și crescut 19 ani exclusiv în Oltenia, mi-e foarte greu să-i urmăresc vorbind pe oltenii din Dolj, de pildă. Vorbesc repezit, cu un accent puternic de țărani (nu-i pot spune altfel, că n-au accent propriu zis, e mai degrabă modulația aia complet neinspirată care te face să transformi un cuvânt simplu într-un fel de scheunat), folosesc excesiv și deseori inoportun perfectul simplu (în general în formele lui țărănești – ”dedei”, ”fusăi” ș,a.m.d.) și au niște fixații verbale care inițial mi-au părut glume. Dar nu sunt glume!

Nea Mărin chiar nu era o exagerare, vă zic. Trei craioveni din cinci (femeile inclusiv) vorbesc cu ”vere” cu toată lumea și restul de doi îi zic direct ”vericule”. Iar celălalt rest din 5 (nu sunt bun la matematică) oralizează penibil și inutil interpelările folosind sintagma de mecanici auto ”băi, nene”. Cât despre veri, la dracu, am auzit FRAȚI vorbindu-și între ei cu ”vere”. Apropo, pot să înțeleg oarecum că la București și-n alte părți se vorbește cu ”frate”. Substantivul ”frate” definește mai mult decât o relație de rudenie între două persoane. Sugerează o apropiere, impune o relație de egalitate și chiar de complicitate între participanții la dialog, îndeamnă la empatie. Dar ”vere” nu înseamnă chiar nimic. Să fii vărul cuiva e ca și când ai fi tizul cuiva: e complet irelevant în relația dintre voi. Verii pot să se iubească, să se urască, să-și fie unii altora indiferenți sau să nu se cunoască deloc. Ce, am un văr? Bine, înseamnă că mătușa aia de-a paișpea a lu mama nu a mai făcut avortul ăla când zicea că… mmmmmda! Am un văr. Așa, și? Deci ”vere” e mai inexpresiv și mai stupid chiar și decât ”frate”, ”nene”, ”coae” sau ”boss”.

Dar măcar de-ar fi automatismele astea verbale cel mai rău lucru din sudul Olteniei. Dar nu-s. Sunt oamenii, oamenii rămași. Târgu Jiul e din fericire prea departe și de Cluj, și de București, și de Timișoara. De aia încă rezistă. Dar din Craiova e mult mai ușor de ajuns în București, de pildă. Toți care trebuiau să plece, au făcut-o deja. Astăzi chiar de s-ar întoarce, a-nțelege nu mai pot.

Vizualizări: 190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: