Ce se va întâmpla cu angajaţii de la Peşteana Sud

Cei peste 250 de salariaţi de la Peşteana Sud, cariera ce urmează să fie închisă, vor fi redistribuiţi, susţine primarul din Urdari, Mihai Calotă. Acesta a declarat că a primit asigurări de la directorii din CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel şi Daniel Antonie, că oamenii nu vor rămâne pe drumuri. Liderul de sindicat din zonă, Dan Pîrvulescu, sugerează că actuala conducere închide Peşteana pentru că oamenii de acolo au participat la mitingurile din Piaţa Prefecturii.

Primarul din Urdari, Mihai Caoltă, a declarat că a discutat cu directorii Laurenţiu Ciurel şi Daniel Antonie şi că angajaţii de la Cariera Peşteana Sud vor fi redistribuiţi după ce unitatea va fi închisă. „Toţi salariaţii care sunt la Peşteana Sud vor fi redirecţionaţi la Peşteana Nord şi alte cariere apropiate, Pinoasa, Fărcăşeşti. Nici un salariat nu va rămâne fără serviciu, nu va fi trimis acasă. Decizia este luată. Am discutat vineri cu domnul director Antonie Peşteana Sud se va închide treptat din cauza costului mai mare pe tona de lignit. Asta e situaţia la ora actuală.  Vineri la ora 14 domnul Antonie a fost la intrarea în schimb, le-a explicat la oameni, oamenii au înţeles şi nu sunt probleme“, a declarat Mihai Calotă.

Redistribuirea angajaţilor va fi de la 1 iunie. În ianuarie 2015 se vehicula faptul că Peşteana va fi externalizată, asemenea Carierei Berbeşti. Şi atunci primarul a vorbit cu oficiali ai CE Oltenia, care i-au spus că nu se va întâmpla acest lucru. 

Pinoasa produce mai scump decât Peşteana

Liderul sindical din zonă, Dan Pîrvulescu, a declarat că se închide Cariera Peşteana Sud din răzbunare. Acesta susţine că la Peşteana costul de producere a unei tone de cărbune este sub costul mediu al Diviziei Miniere şi că nu acesta este motivul pentru care s-a luat decizia de închidere. „O variantă subiectivă, pentru că din punct de vedere al rezultatelor economice nu trebuia închisă. E făcută ca să-şi arate muşchii salariaţilor de acolo. Pot să fie şi prin faptul că majoritatea sunt în sindicatul din FNME. Eu ştiu cum gândesc... Sigur are legătură cu faptul că oamenii au participat la miting. În orgoliul nemăsurat al domului Ciurel poate fi şi asta o explicaţie“, a declarat Pârvulescu supărat.

Dintr-un comunicat de presă al CE Oltenia rezultă că în ianuarie cel mai scump cărbune s-a produs la Pinoasa, cu 88 de lei. La Peşteana, costul unitar pe tona de cărbune a fost 67 de lei pe ianuarie. La Jilţ Sud costul unitar este de 65 de lei. Aceste trei cariere, Pinoasa, Peşteana şi Jilţ Sud au produs cel mai scump în ianuarie.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: