Cea mai mare sală de spectacole din Târgu Jiu, închisă de pompieri

Pompierii au sigilat ieri dimineaţă cea mai mare sală de spectacole din Târgu Jiu, cea de la Casa de Cultură a Sindicatelor. Un control al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a găsit nereguli grave din punct de vedere al normelor de prevenire şi stingere a incendiilor. Cu doar o seară înainte, sala a fost arhiplină, la un spectacol de stand-up comedy susţinut de actorii din Las Fierbinţi. Aseară ar fi trebuit să fie Balul Bobocilor de la UCB, care a fost mutat pe ultima sută de metri la un restaurant, iar astăzi urma să fie balul bobocilor de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”. Cei mai supăraţi sunt cei din conducerea Ansamblului „Doina Gorjului” şi Şcolii Populare de Artă, care pur şi simplu nu mai au unde să susţină spectacolele de sărbători.

Casa de Cultură din Târgu Jiu nu doar că este insalubră şi friguroasă, dar nu respectă norme elementare de siguranţă. Un control al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, finalizat miercuri, 18 noiembrie, a dus la închiderea sălii de spectacole cu 500 de locuri pe scaune. "În urma controlului au fost găsite mai multe probleme referitoare la nefuncţionarea instalaţiilor speciale de stingere, instalaţiilor de detectare a incendiului, precum şi lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu. În urma acestor deficienţe grave, s-a luat măsura, de acord cu lichidatorul societăţii, de a nu se mai desfăşura nicio activitate în sala de spectacole a Casei de Cultură, până la remedierea deficienţelor constate. Au fost date numai avertismente, administratorul din proprie iniţiativă a închis sala, dacă nu îşi va ţine promisiunea făcută atunci vom interveni şi o vom închide noi", a declarat Augustin Malacu, reprezentant ISU Gorj.  

Casa de Cultură a Sindicatelor a fost administrată până în 2010 de o fundaţie cu acelaşi nume, până a ajuns în stare de insolvenţă, iar administrarea a fost preluată de un lichidator judiciar.

Spectacolele, doar în aer liber

Unul dintre beneficiarii principali ai sălii de spectacole de la Casa de Cultură din Târgu Jiu este Ansamblul Profesionist "Doina Gorjului", care îşi desfăşoară activitatea de zi cu zi în această clădire. În luna decembrie avea stabilit un concert de colinde, care cel mai probabil va fi anulat, spune directorul ansamblului Gheorghe Porumbel. "Trebuia să fie un spectacol cu obiceiurile de iarnă, acum, de sărbători, sigur nu se va mai ţine. A fost în fiecare an, putem vorbi de o tradiţie în sensul ăsta, dar unde e lege nu-i tocmeală. Singura variantă pentru noi este să mergem în stradă. Bineînţeles că ne afectează, dar nu putem comenta. Nu avem altă sală. Noi, în continuare ne vom putea face repetiţiile, nu se pune problema decât pentru sala de spectacole şi scenă", a spus directorul Gheorghe Porumbel.

Şi Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu avea programat un eveniment, pentru primăvara anului viitor. Cel mai probabil, va fi amânat pentru perioada verii, când va putea fi susţinut în aer liber, spune Iani Gârbaciu, purtătorul de cuvânt al unităţii. „E tragic că municipiul Târgu Jiu rămâne fără nici o sală de spectacole în momentul acesta, în afară de sala Teatrului Dramatic, care este sediul teatrului şi este dată în folosinţă pentru teatru. Aveam un spectacol în martie, spectacol aniversar al Ansamblului Maria Lătăreţu, pe care îl ţineam acolo. Sper să se rezolve problema până atunci, dacă nu, s-ar putea ca acest concert să fie amânat pentru perioada verii, de zilele şcolii, şi atunci vom folosi teatrul de vară, care este un loc minunat", a comentat Iani Gârbaciu.

Soarta Casei de Cultură, în mâinile autorităţilor

Lichidatorul judiciar al Casei de Cultură din Târgu Jiu spune că în acest moment nu sunt fonduri pentru lucrările necesare soluţionării deficienţelor constatate de pompieri. "Le vom comunica faptul că s-a sigilat sala şi nu se mai ţin spectacole. Când vor exista fonduri ca să se facă aceste investiţii, mai târziu, cine va face, asta e. De unde să fie fonduri? Acolo sunt doar câţiva chiriaşi. Cine să dea alţi bani la o firmă în faliment? Pe faliment se sigilează, se inventariază şi se vinde. Noi de bună credinţă şi având în vedere importanţa obiectivului ne-am întâlnit cu creditorii, Finanţele şi Consiliul Local Târgu Jiu, s-a hotărât conservarea patrimoniului, să se menţină păstrând acei chiriaşi, să nu se aleagă praful", a explicat Emanoil Ciobanu, lichidator judiciar.

În aceste condiţii, se pune în discuţie varianta vânzării imobilului, însă lichidatorul judiciar a precizat că această decizie o pot lua numai creditorii. "Sunt nişte datorii de câteva miliarde (n.red. - lei vechi). Noi am reuşit să achităm ce am încasat la bugetul local, dar diferenţa e mare. Nu ne aparţine nouă starea în care au ajuns imobilele. Noi cerusem aprobarea creditorilor măcar să mai acoperim din ea, că a început să plouă, sunt infiltraţii. Creditorii hotărăsc dacă vând sau nu clădirea. Dânşii sunt suveranii în dosar, sub supravegherea judecătorului sindic", a mai spus Emanoil Ciobanu, reprezentant Consulting Company.

Evenimente date peste cap

Vestea că a fost pus lacătul pe sala de spectacole a Casei de Cultură a dat peste cap planurile organizatorilor de baluri ale bobocilor. Universitatea "Constantin Brâncuşi" trebuia chiar miercuri seara să aibă acolo o manifestare de acest gen. Cei de la universitate au reuşit pe ultima sută de metri să găsească un local privat în care să desfăşoare această manifestare. Şi balul bobocilor de la Colegiului Naţional "Ecaterina Teodoriu" din Târgu Jiu trebuia să aibă loc joi, 19 noiembrie, la sala de spectacole a Casei de Cultură. Vestea i-a luat prin surprindere pe elevi, dar şi pe dascăli. Directorul Gheorghe Nichifor se întreba unde va putea găsi o altă sală, cu scenă şi tot ce este nevoie, astfel încât evenimentul să se desfăşoare după graficul stabilit iniţial.

Vizualizări: 192

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: