Cele două opţiuni: ”Adio, fumat” sau ”adio, viaţă!”

Și, ia te uite, de azi nu se fumează în interioare. Simțiți? O să simțiți. O să simțiți aerul mai deschis din locurile închise. O să simțiți cum, încetul cu încetul, fumătorii se vor simți ei înșiși așa cum chiar e indicat să se simtă: prost.

Aproape toate campaniile anti-fumat desfășurate în țări străine vizează o mică umilire a fumătorilor, încearcă să le arate că nu e normal să fie sclavii absoluți ale unor astfel de substanțe, nici să-și programeze timpul și viața în funcție de ele. Și chiar funcționează. Suntem la ani lumină de țări ca SUA, Australia, Canada sau cele din vestul Europei în ceea ce privește modul în care este privit acest viciu realmente rușinos, dar și în ceea ce privește eficiența reducerii numărului de fumători prin intervenția statului, cu ajutorul medicilor și al științei.

Să vă spun o statistică: 72% dintre bărbații din Australia fumau, în 1945. 70 de ani mai târziu, procentul s-a redus la 15%. În ciuda faptului că în Australia fumează, așadar, 15% dintre bărbați și 12% dintre femei, campaniile anti-fumat sunt mai agresive și mai creative ca oricând, semn că și atât e mult, pentru ei. Acum gândiți-vă câți dintre cunoscuții voștri fumează și, cu cât realizați că procentul este mai mare de 15%, întrebați-vă ce e în neregulă cu noi.

Și încă niște statistici care confirmă, dacă mai era nevoie, că fumatul este un obicei de țărănoi:

-         65,9% dintre americanii care fumează nu au absolvit liceul;

-         41,5% trăiesc la limita subzistenței;

Și două statistici Action on Smoking & Health:

- aproape 80% dintre cei 1 miliard de fumători din lume trăiesc în țări sărace și subdezvoltate. 
- în țările civilizate, datorită educației și informării, numărul de fumători a ajuns de la procente de 50-70%, acum 50 de ani, la 10-20%, în prezent.

Deci haideți să ne concentrăm asupra adevăratei probleme: nu că va fi interzis fumatul în spații închise, ceea ce este normal. Ci că fumatul oriunde, chiar și-n spații deschise, în secolul XXI, e un obicei nu doar sinucigaș și chiar ucigaș, ci mai ales de mare neam-prost. Lăsați-vă și veți putea să nu fumați ORIUNDE!

www.mantzy.ro

Vizualizări: 495

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: