CEO: Oprirea Carierei Roșia duce la disponibilizarea a 600 de persoane

Complexul Energetic Oltenia încearcă să obțină în instanță redeschiderea Carierei Roșia, procesul urmând să fie pe 22 august, iar compania susține că în lipsa unui acord de reluare a activității se poate ajunge disponibilizarea a 600 de persoane.


Roșia este cea mai importantă carieră din Rovinari, termocentrala care asigură aproape jumătate din energia livrată de CEO. 


Astfel, în lipsa cărbunelui se va proceda la oprirea unui grup energetic, ceea ca va avea consecințe grave. ”Colegii din termocentrale, din cariere, să știți că adună cărbune, am ajuns să-l adunăm, îl băgăm în mori, trebuie să ne descurcăm dacă până la urmă nu ne descurcăm șmecherii din energie care conduc această piață, pentru că nu am crezut niciodată că piața asta de energie e atâta de complexă, mare, plină de băieți deștepți și a fost înainte, au fost mici copii. Acum sunt sume astronomice pe care cineva din spatele unui laptop le manevrează. Iar Roșia, că de Roșia vorbim noi, face parte din planul ăsta despre care vorbesc eu”, spune sindicalistul Jan Popescu.

Pe de o parte, reducerea producţiei Complexului Energetic Oltenia cu cca. 2.226.670 MWh, adică aproape 21% din producţia totală, dar și concedierea a 600 de muncitori. ”Disponibilizarea acestora necesita un acompaniament social pe o perioada de 12 luni în valoare de 7.156.800 lei, suma asigurata de la buget”, explică CEO în documentele depuse la Curtea de Apel București.


La nivel naţional, reducerea capacităţii de producţie a Termo Rovinari are un impact semnificativ asupra populației.

”Reducerea producţiei Complexului Energetic Oltenia cu cca. 2.226.670 MWh (185.533 MWh/luna) reprezintă energia consumata de cca 927.665 de gospodarii (la un consum mediu de 200 KWh/luna/gospodărie). Lipsa acestei energii electrice din piaţa nu poate fi compensata în actualul context de energia hidroelectrica şi/sau energia produsa în centralele pe gaz. În condiţiile actuale de seceta severa cantitate de energie produsa în hidrocentrale este mult diminuata şi acestea nu pot prelua cantitatea lipsa din piaţa”, mai transmite CE Oltenia.

Vizualizări: 3,254

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: