Cereri de strămutare în dosarul „Buldotanc”

Doi dintre colegii de dosar ai fostului deputat Surupăceanu au cerut ieri strămutarea procesului care se află pe rolul Tribunalului Gorj. Procesul a început la Înalta Curte, ca urmare a calităţii de demnitar al unuia dintre inculpaţi. După demisia lui Surupăceanu din parlament, dosarul a trecut la o instanţă inferioară, unde procesul este judecat de un fost procuror, Gheorghe Constantinescu. Inculpaţii s-au speriat când au văzut că judecătorul şi-a păstrat vechile deprinderi de anchetator şi cere tot felul de acte, astfel că au decis că ar fi mai înţelept să ceară strămutarea procesului.

Cererea de strămutare, depusă de fostul director general din CE Turceni Dumitru Cristea şi de Silviu Boiangiu, va fi judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care va stabili dacă se justifică mutarea procesului în alt judeţ.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2007, Mugurel Surupăceanu, deţinând controlul asupra societăţii comerciale Voron Trans S.R.L. prin intermediul lui Sorin Buşan - administrator, a realizat o înţelegere cu Dumitru Cristea pentru vânzarea, prin această societate, a unui utilaj terasier multifuncţional (tractor forestier) către S.C. Complexul Energetic Turceni S.A. „Suma de 836.570 lei pe care complexul energetic a plătit-o la final pentru cumpărarea acestui utilaj a fost de patru ori mai mare decât preţul de import, inclusiv taxele şi comisioanele”, susţin procurorii.

„Ca urmare a înţelegerii, inculpatul Cristea Dumitru, în calitate de director general al S.C. Complexul Energetic Turceni S.A., a dat dispoziţii personalului aflat în subordine, Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Terenuri şi Direcţiei Comerciale, a transmis datele necesare (caracteristici tehnice, denumirea firmelor care să fie invitate) în vederea întocmirii documentaţiei de achiziţie astfel încât să se realizeze achiziţia utilajului de la S.C. Voron Trans S.R.L.. Totodată, inculpatul a semnat/aprobat documentele întocmite, respectiv adresele privind necesitatea şi urgenţa achiziţiei unui utilaj terasier multifuncţional, adrese ale Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Terenuri şi anexele acestora privind modificarea programului anual de achiziţii produse prin introducerea achiziţiei utilajului terasier şi majorarea valorii estimate. De asemenea, inculpatul a semnat si aprobat documentele în baza cărora, în mod nelegal, s-a stabilit procedura de achiziţie prin negociere fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare, s-a hotărât acceptarea ofertei S.C. Voron Trans S.R.L., fără a fi respectate dispoziţiile legale privind achiziţiile publice. În condiţiile în care utilajul era învechit şi avea defecţiuni, s-a implicat în recepţionarea acestuia şi de asemenea a aprobat efectuarea plăţii contravalorii utilajului”, sunt acuzaţiile aduse de procurori.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: