Certificatele de carbon, blestem pentru CEO, câștig pentru ceilalți producători

Toți producătorii de energie electrică din România au de câștigat de când Complexul Energetic Oltenia are de plătit certificate de carbon de sute de milioane de euro pe an. Asta pentru că energia termo s-a scumpit din cauza certificatelor, iar ceilalți producători scumpesc și ei până aproape de prețul CE Oltenia, chiar dacă nu ar avea motive.

Situația a fost explicată de Sorin Boza, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, pentru financialintelligence.ro. “CEO deține astăzi 25% din piață, avem prețul marginal dat tocmai de aceste certificate, astfel încât situația din România are două lucruri paradoxale: CEO nu va putea niciodată să își recupereze în totalitate cheltuielile cu CO2 riscând să intre în insolvenţă. Al doilea lucru paradoxal este că ceilalți producători obțin profituri mari crescând preţurile tocmai datorită acestor certificate de CO2 pentru care nu au nici o obligație de a le achiziționa. Eu sunt obligat să le pun în costul de producție, mă duc la un cost de producţie plus CO2, iar ceilalți -pentru că avem această piaţă monocolor – urcă preţul sub mine și după mine”, a spus Boza.

Acesta a spus că prețul energiei termo este mare și pentru că societatea a investit în ultimii ani peste un miliard de euro pentru rezolvarea problemelor de mediu.(A.A.)

Vizualizări: 1,615

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: