Cheltuiala şcolilor cu elevi puţini, suportată de primari

Primarii din judeţul Gorj se împotrivesc comasării şcolilor. Deşi Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj a propus o listă cu mai multe unităţi care ar trebui comasate din cauza numărului mic de elevi din această vară, edilii nu vor să renunţe la educaţie. Unii dintre ei sunt dispuşi să renunţe la demararea unor lucrări în comună pentru a avea fondurile necesare pentru susţinerea şcolilor.

Cu toate că vor fi nevoiţi să suporte toate cheltuielile unităţilor de învăţământ, primarii din Baia de Fier, Vladimir, Borăscu şi Aninoasa nu vor să desfiinţeze şcolile gimnaziale cu un număr mic de elevi. ISJ Gorj a propus ca din această vară să fie comasate şcolile gimnaziale Cernădioa, Andreeşti, Miluta şi Sterpoaia, însă fără acordul comunităţii locale acest lucru nu poate avea loc. „Conform noilor prevederi ale Legii Educaţiei trebuie să avem acordul comunităţii locale pentru a comasa şcoli. Noi facem aceste demersuri pentru a înlătura învăţământul simultan de la gimnaziu, însă pentru comasarea şcolilor din aceste localităţi, unde numărul elevilor este destul de mic, nu am primit acordul comunităţii locale”, spune Justin Paralescu, inspector şcolar general al ISJ Gorj.

Renunţă la lucrările la drumuri

Primarul din Aninoasa, Ilie Petroi, spune că mai bine renunţă la pietruirea unui drum comunal decât să desfiinţeze Şcoala Generală de la Sterpoaia, unde învaţă aproape 50 de elevi. Edilul menţionează că e mai simplu să arunci responsabilitatea decât să ţi-o asumi, făcând referire la intenţia Inspectoratului de a desfiinţa şcoli, însă fără să asigure mijloacele de transport necesare. „Am purtat o discuţie în acest sens cu inspectorul şcolar general, dar din punct de vedere al spaţiului şi al mijlocului de transport nu se poate realiza acest lucru. Sunt peste 50 de elevi care trebuie transportaţi pe o distanţă de peste 13 kilometri către şcoala de centru, iar acest lucru nu se poate face doar cu un microbuz. Microbuzul ar trebui să facă şase curse pe zi, dar este cel mai simplu să arunci responsabilitatea decât să ţi-o asumi. Noi mai bine renunţăm la pietruirea unui drum pentru a plăti cheltuielile la şcoală decât să lăsăm copiii să parcurgă peste 20 de kilometri zilnic până la şcoală”, afirmă Ilie Petroi.

Vizualizări: 124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: