Chinezii şi Min Cin Os

 „Au venit chinezii!” este strigătul de luptă al actualilor guvernanţi, conduşi de premierul Min Cin Os. Investiţii de zece miliarde de dolari, evenimentul economic cel mai important de după 1989, autostrăzi, grupuri energetice, linie ferată rapidă. Dar ce nu am auzit în aceste zile! Ehe, de la vorbă la faptă, o să treacă multe ierni de acum încolo.

Autorităţile din Gorj vorbesc de ani buni de chinezii care vor investi un miliard de euro pentru construirea unui nou grup energetic la termocentrala din Rovinari. Şi nu suntem nici măcar la stadiul de studiu de fezabilitate. Şi nu cred că e vina chinezilor, ei chiar au bani şi sunt dispuşi să facă investiţiile pentru care au semnat zeci de memorandumuri şi înţelegeri cu România. În condiţii avantajoase pentru ei, cu condiţii care încalcă înţelegerile României cu Uniunea Europeană, dar una peste alta lucrurile s-ar putea mişca, dacă entuziasmul românilor nu s-ar stinge brusc după fotografia de grup.

Remarc însă o opoziţie pe plan local din partea sindicalistului Constantin Creţan, care susţine că un grup nou al chinezilor la Rovinari ar face concurenţă neloială Complexului Energetic Oltenia. Azi, poate că aşa ar fi. Dar dacă privim în perspectivă, că înţeleg că noul grup ar fi funcţional peste cinci ani, vedem că actualele grupuri vor fi deja la pensie. Sectorul termoenergetic are nevoie de grupuri noi, că peticeala celor actuale nu s-a dovedit o soluţie inspirată. Oricât au fost modernizate şi oricâte investiţii de mediu s-au făcut, grupurile din anii 70 nu au nici pe departe performanţele celor actuale.

Dacă nu vrem să vină chinezii, nu e nicio problemă. Dar atunci actualul CE Oltenia trebuie să înceapă construirea acestui grup nou, fără de care minerii s-ar putea să nu mai aibă de lucru peste câţiva ani. Dacă ne permitem să facem astfel de investiţii pe cont propriu foarte bine, dacă nu, eu zic că nu e bine să le întoarcem spatele chinezilor. Energia termo nu va avea loc pe piaţă în viitor decât dacă este produsă de grupuri noi, performante şi puţin poluante, ceea ce nu este cazul actualelor termocentrale care se apropie de pensie.

Că vin chinezii, americanii sau ruşii, într-o lume din ce în ce mai globalizată nu mai contează atât de mult. Sunt interese politice şi economice să controleze unii sau alţii zona energetică din România, e treaba celor de la putere să stabilească dacă ne dăm cu unii sau cu alţii. Rămânerea pe dinafară nu e tocmai cea mai bună soluţie. Chinezi avem, chinezi aplaudăm, asta ca să mă refer la spectacolul penibil de ieri din parlament, care mi-a readus aminte de congresele PCR. Să umpli parlamentul cu primari şi preşedinţi de consilii judeţene, ca să vadă chinezul că suntem mulţi, asta numai lui Min Cin Os îi putea trece prin cap.

Vizualizări: 199

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: