Cinci ani de la explozia care a închis temporar UM Sadu!

Joi a fost o zi de tristă amintire pentru angajații Uzinei Mecanice Sadu, data de 11 februarie având o semnificație aparte pentru aceștia. Cu cinci ani în urmă, în 2011, două salariate ale uzinei de armament și-au pierdut viața, iar un coleg al lor a fost grav rănit, în urma unei explozii care a dus în cele din urmă la suspendarea activității uzinei pentru o lună de zile.

Diana Andrițoiu și Mariana Pigui au plătit cu viața pentru că șefii lor le-au pus să folosească în procesul de producție pulbere veche de 30 de ani. O hală în care lucrau acestea a fost rasă de pe suprafața pământului, suflul exploziei afectând și alte spații de producție. Mai mulți copii minori au rămas atunci orfani de mamă, între timp unii dintre ei apropiindu-se de vârsta majoratului.
În urma acestui grav accident de muncă foștii șefi ai uzinei, Gheorghe Lori Boian, Gabriel Lucian Bogdan și Dumitru Toloargă au fost trimiși în judecată de procurori, în noiembrie 2012, după doi ani și o lună Judecătoria Târgu Jiu condamnându-i pe fiecare dintre ei la 2,6 ani închisoare, executarea pedepsei fiind suspendată și înlocuită cu un termen de încercare de 4 ani și jumătate. Verdictul a fost contestat și de inculpați și de procurori și, astfel, dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Craiova, la patru ani fără o zi de la producerea exploziei, respectiv pe 10 februarie 2015. Azi, la un cinci ani și o zi de la tragedia respectivă foștii directori trebuie să apară din nou în fața instanței de judecată din Bănie, Justiția văzându-și de treaba ei în ritm de melc, cu convingerea că împarte dreptatea până nu e prea târziu, asta deși, între timp, foștii directori s-au mai ales și cu alte acuzații penale care sunt și ele judecate cu aceeași „celeritate”!

Vizualizări: 459

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: