Cinci mii de fermieri gorjeni afectaţi de secetă

Mii de agricultori din Gorj nu au avut ce strânge de pe terenurile cultivate cu porumb. Asta din cauza secetei care a afectat aproape în totalitate partea de sud a judeţului. Oamenii îşi amintesc că în anii trecuţi închiriau mijloace de transport pentru a-şi aduce recoltele acasă, iar acum nu au făcut porumb nici măcar pentru a umple o căruţă. Agricultorii aşteaptă sprijin de la Guvern pentru că altfel nu vor avea bani să înfiinţeze culturi noi. Cele mai afectate comune în ceea ce priveşte cultura de porumb sunt Ţânţăreni, Cruşeţ şi Turburea.

Dacă în anii trecuţi agricultorii din sudul judeţului apelau la rude şi prieteni pentru a aduna porumbul de pe câmp, acum cei mai norocoşi abia au reuşit să umple câţiva saci. Agricultorii din Turburea spun că nu au reuşit să obţină nici măcar de sămânţă. „Am avut 2,5 hectare cu porumb şi am cheltuit în jur de 6500 de lei, cu însămânţat, arat, discuit, semănat, fertilizat, praşile, cu totul. Pe toată suprafaţa am scos 1000 de kilograme, foarte, foarte puţin, abia 10% din cât trebuia să scoatem. Până în acest an, zona noastră mergea cam pe 9.000-10.000 de kg/hectar, iar acum am scos 1000 de kilograme pe 2,5 hectare. Nici sămânţa nu am reuşit să o luăm, va fi mare problemă cu înfiinţarea de culturi noi pentru că ne-a mers foarte rău, în zona noastră nu a mai plouat din luna mai. Noi, cei din Poiana, am fost cei mai afectaţi de secetă. Cei mai mulţi oameni au avut culturile de porumb calamitate 100%”, a declarat Marin Cojocaru, din Turburea.

După pagubele suferite în acest an, fermierii se tem că vor rămâne cu terenurile nemuncite. „De la Revoluţie lucrez suprafeţe destul de mari, dar niciodată nu mi s-a întâmplat cu porumbul ce s-a întâmplat acum, nu am avut niciodată problema asta. Noi înfiinţăm acum culturile de grâu şi orz, însă pentru cultura de porumb nu avem bani. Am avut din toate culturile, celelalte au prins ploile din primăvară şi s-au mai făcut cât de cât. Acum suntem la semănat de grâu, nici grâul nu s-a făcut la fel de bine ca în anii trecuţi, dar măcar acolo ne acoperim cât de cât cheltuielile. Am scos cam 1700-1800 de kilograme de grâu la hectar.

În comuna noastră sunt oameni care trăiesc doar din agricultură, însă din recolta de anul acesta nu vor mai reuşi să-şi muncească pământurile. Am auzit că subvenţiile s-ar da prin luna noiembrie, măcar de s-ar da mai repede. Ar fi bine dacă ne-ar un ajutor financiar de la Guvern pentru că astfel nu vom putea să înfiinţăm o nouă cultură de porumb”, a mai precizat Marin Cojocaru.

Peste 5000 de agricultori afectaţi de secetă

Potrivit conducerii Direcţiei Agricole Gorj, mai mult de jumătate dintre primăriile din Gorj au solicitat ajutoare financiare pentru fermieri. „Am primit procese verbale de la 40 de primării, la nivelul judeţului seceta a afectat o suprafaţă de aproximativ 6000 de hectare de culturi agricole. Se vede foarte clar că cea mai afectată a fost partea de sud a judeţului, mai ales în ceea ce priveşte cultura de porumb. În Gorj, a fost calamitată o suprafaţă de 5000 de hectare cu porumb, cele mai mari suprafeţe fiind la: Ţânţăreni- 775 de hectare; Cruşeţ- 654 hectare şi Turburea- 536 de hectare. Pabuge au suferit şi agricultorii care au pus floarea soarelui, 162 hectare fiind calamitate, cele mai mari pierderi înregistrându-se la Brăneşti, unde au fost afectate de secetă 65 de hectare, şi la Ţânţăreni, unde au fost afectate 53 de hectare. Şi cultura de soia a fost afectată, vorbim aici de 42 de hectare la nivelul judeţului, din care 40 de hectare de soia numai la Vladimir. Au mai fost afectate de secetă încă 200 de hectare de lucernă şi 276 de hectare păşune”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj. Statistica a fost deja transmisă la minister. „Centralizatorul s-a întocmit după procesele verbale primite de la primării, datele au fost transmise la Bucureşti şi sperăm ca într-o lună de zile să apară actul normativ prin care se stabileşte cuantumul sprijinului financiar. Per total judeţ, la primării au fost depuse circa 5000 de cereri din partea persoanelor fizice şi a persoanelor juridice”, a mai precizat Dan Tănăsescu. 

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: