Cine a câştigat a doua dezbatere Iohannis-Ponta

Prima dezbatere dintre cei doi candidaţi la prezidenţiale, cea care a avut loc la Realitatea TV, a fost una haotică. Ponta s-a simţit ca peştele în apă, a vorbit mult, a minţit şi mai mult, a intrat peste adversar şi a creat percepţia că a câştigat. Iohannis, obişnuit cu disciplina, aştepta să i se dea cuvântul, nu şi-a întrerupt adversarul, iar unii au rămas cu impresia că elevul obraznic l-a făcut pe profesorul rigid. Las la o parte faptul că Ponta a ştiut întrebările dinainte, iar Iohannis nu, altfel nu se explică faptul că premierul avea la el până şi un articol de ziar la care s-a referit întrebarea unei jurnaliste. Pe de altă parte, după o analiză la rece, presa a constatat că din nouă declaraţii pe teme principale ale lui Victor Ponta, patru au fost false, una parţial falsă, o alta parţial adevărată în timp ce numai două au fost adevărate. Din nouă declaraţii pe teme principale ale lui Klaus Iohannis analizate de Factual.ro pentru gândul, opt au fost adevărate, în timp ce una nu a fost nici adevărată, nici falsă.

Dezbaterea de ieri de pe B1Tv a fost una organizată, cu temele comunicate staff-urilor de campanie. Ambii candidaţi au ştiut temele şi au venit pregătiţi, iar situaţia a fost cu totul alta. Pe un teren cu reguli precise, Iohannis a atacat, iar Ponta a picat în capcana de a se apăra. Atât în privinţa corupţiei, cât şi a guvernării proaste. Mai mult, la fiecare luare de cuvânt, Ponta ţinea să sublinieze faptul că a fost câştigătorul primei dezbateri. Uitând că joacă alt meci, pe alt teren, şi că întotdeauna meci care se joacă e mai important decât unul care s-a terminat.

A fost o emisiune mult mai echilibrată, impropriu spus dezbatere, pentru că fiecare şi-a spus poezia. Cu toate astea, nu au lipsit contrele. Ponta a rămas acelaşi obraznic şi tupeist, Iohannis a atacat fără a renunţa la bunul simţ şi la limbajul civilizat care îl caracterizează. Şi de data aceasta, cei care ar fi vrut să îl vadă pe Iohannis atacând ca Băsescu sau ca Antonescu au fost dezamăgiţi. Deşi, din punctul meu de vedere, nu au motive. Iohannis este diferit de clasa politică gălăgioasă şi fără conţinut a României şi aşa trebuie să rămână. Faptul că rămâne o stâncă într-o baltă tulbure plină de broaşte care te asurzesc va face din el, dacă va câştiga alegerile, un preşedinte normal. Şi cu un preşedinte normal, România are o şansă în plus să devină o ţară normală.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: