Cine este Mihnea Costoiu, gorjeanul care poate ajunge ministru

Ecaterina Andronescu ar urma să nu mai ocupe postul de ministru al Educaţiei şi în guvernul Ponta II, au declarat pentru NewsIn surse din USL. Unii lideri USL au mai declarat că în acest moment în cărţi ar fi actualul rector al Politehnicii, Mihnea Costoiu. De altfel, Costoiu este un bun colaborator al Ecaterinei Andronescu.

Mihnea Costoiu este din Târgu Jiu, are 40 de ani şi în primăvară a fost ales rectorul Politehnicii Bucureşti, unde i-a urmat în funcţie tot Ecaterinei Andronescu.  În 2009 a fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei, tot sub mandatul de ministru al Ecaterinei Andronescu, iar in perioada 2001-2004 a fost secretar general în cadrul Ministerului, tot sub mandatul acesteia.

Recrutat de Securitate la 16 ani

Nu foarte cunoscut pentru gorjeni, Mihnea Costoiu este din punctul de vedere al presei centrale, dar şi locale, un personaj controversat.

Costoiu a fost recrutat de fosta Securitate încă de la 16 ani, de pe băncile liceului. Conform datelor Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în 08.07.1988, Costoiu a fost recrutat „pentru supravegherea informativă” în cadrul liceului „Tudor Vladimirescu”, din Târgu Jiu. A semnat un angajament, având numele conspirativ „Iulian”. Totuşi, până la venirea Revoluţiei din 1989, „Iulian” nu a turnat pe nimeni la Securitate, în arhive neexistând vreun document care să-l incrimineze în acest sens. Prin urmare, conform CNSAS, lui Mihnea Costoiu „nu i se poate atribui calitatea de lucrător/ colaborator al Securităţii”.

Afaceri cu infractori

Mihnea Costoiu a intrat în afaceri în anii ’90. CITEX şi TAMSA sunt două dintre firmele de stat pe care le-a cumpărat, dar care au intrat în faliment.

Povestea falimentării TAMSA a făcut chiar obiectul unui dosar penal. Pachetul majoritar de acţiuni al societăţii a fost cumpărat în 1999 de Costoiu, care l-a numit director pe fostul ospătar Ion Negricioiu. Cercetările poliţiei au scos la iveală faptul că activele societăţii erau vândute la preţuri mult mai mici decât valoarea lor de inventar. Asta deoarece activele erau cumpărate de o altă firmă, ITIA SA, unde acţionari erau acelaşi Negricioiu şi soţia lui Costoiu. După ce a fost stoarsă de 60% din active, firma TAMSA a fost vândută de Costoiu, cu pierderi şi datorii. Procurorii au constatat la acea vreme că doar în perioada septembrie-octombrie 1999, a ieşit un profit de peste şase miliarde de lei, bani care urma să se stabilească în ale cui buzunare au intrat. Ion Negricioiu a făcut arest preventiv în acest dosar, care nu se ştie cum s-a finalizat, cert este că cel poreclit NEI face în continuare afaceri bănoase, în timp ce fostul lui şef aspiră la funcţii de ministru.

Casă de 210.000 de euro

Şi revista Kamikare a scris despre casa de 210.000 de euro achiziţionată de Mihnea Costoiu într-un cartier exclusivist din Bucureşti. „Casa se află pe strada Eugen Botez, iar Costoiu a plătit 210.000 de euro ca să cumpere cei aproximativ 120 de metri pătrați. Potrivit declarației de avere depuse în octombrie 2009 la Ministerul Educației, omul Androneascăi nu putea să-și permită o asemenea achiziție. El avea în conturi numai 30.427 de lei și încasase un salariu de 94.306 lei. Deci aproximativ 30.000 de euro din 210.000. Și nu, nu a făcut nici credite, nici nu a vândut ceva ca să facă rost de bani”, a scris Kamikaze.

Mai mult, potrivit aceleiaşi surse, de amenajările din casa fostului secretar de stat s-a ocupat o firmă care are relații comerciale cu Politehnica Bucureşti. Este vorba de­spre T Dancor Romconstruct SRL. „Firma deținută de Cornel Ciocan, un apropiat al lui Vanghelie, primarul sectorului 5 și cel care garanta pentru Ecaterina Andronescu când aceasta a candidat pentru Parlament în 2008. Fratele patronului, Dan Ciocan, este consilier județean din partea PSD la Consiliul Județean Olt. În 2008, dată la care Costoiu era șef peste achizițiile UPB, Dancor a primit un contract în valoare de 1,8 milioane RON pentru asfaltarea drumurilor din cadrul Politehnicii. În iulie 2009, Dancor, alături de alte opt firme, a câștigat un contract în valoare de 24,3 milioane RON pentru reabilitarea căminelor Politehnicii”, a scris Kamikaze.

Vizualizări: 839

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: