Cine face puşcărie pentru Şova?

Şefii Senatului sunt de ieri într-o poziţie extrem de dificilă. Curtea Constituţională a României a stabilit că este obligatorie redactarea unei hotărâri după votul dat cu privire la solicitarea DNA de avizare a arestării senatorului Şova.

Pe scurt, povestea stă cam aşa. Senatorii au votat cu majoritatea celor prezenţi în sală avizul privind arestarea lui Şova. Preşedintele Senatului, Tăriceanu, s-a prevalat de un regulament intern, care arată că avizul de arestare se dă doar cu majoritatea senatorilor aleşi, nu al celor prezenţi în sală. Cum au lipsit câteva voturi, Tăriceanu a lăsat povestea în aer, fără a face nici o hotărâre de avizare a arestării, nici una de respingere. Jocul este următorul. Tăriceanu ştia că nu poate da aviz de respingere, deoarece Curtea Constituţională a decis încă de acum câţiva ani că şi pentru avizul de arestare este suficientă majoritatea voturilor celor prezenţi, ca pentru orice alt vot. Senatorii nu şi-au pus regulamentul în acord cu decizia Curţii decât zilele trecute, după votul „Şova”, dar în alte cazuri senatorii şi deputaţii au fost reţinuţi cu majoritate simplă, tocmai pentru că a fost luată în calcul decizia CCR.

Tăriceanu a decis să nu semneze nici hotărâre de admitere a avizului de arestare, nici una de respingere. A evitat astfel ca hotărârea să fie atacată. Cum să ataci o hotărâre care nu există? Pe de altă parte, nici nu putea fi el acuzat de abuz în serviciu. Ieri însă Curtea Constituţională a României a decis că este obligatorie redactarea hotărârii. Tăriceanu şi ceilalţi din conducerea Senatului trebuie să îşi pună semnătura pe respectiva hotărâre. Dacă va fi una de respingere a avizului de arestare pentru Şova, s-ar putea alege cu dosare penale. Cine face puşcărie pentru Şova?

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: