Cine prinde trenul spre noua putere

Zvonurile în politică sunt clare. Ponta va fi forţat să plece de la guvernare, cu partid cu tot, iar PNL va guverna cu grupul politic al lui Mircea Geoană, cu UNPR şi UDMR. Pe cale de consecinţă, traseiştii se orientează primii. Spre exemplu, Radu Stroe – fostul ministru de Interne, a trecut ieri de la grupul lui Tăriceanu numit PLR la partidul de adunături al lui Gabriel Oprea, UNPR.

Gruparea din PSD care vrea să rămână la putere şi fără Ponta se reorientează spre Mircea Geoană. Zeci de parlamentari i-au promis lui Geoană că îi vor fi alături în greaua misiune a guvernării. Până atunci, fac valuri în PSD, cum a fost ieri cazul şi la Gorj, unde Scarlat Iriza a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al filialei. Lupta de gaşcă în PSD Gorj durează deja de mai bine de un an, de când lupii tineri le-au pus gând rău „bătrânilor” Cârciumaru şi Călinoiu. PSD nu este însă uşor de spart, nici la nivel local, nici naţional, oricât de zemos al fi ciolanul puterii.

Bătălia care se dă în sânul PNL are şi ea legătura tot cu o iminentă intrare la guvernare. Vechii pedelişti şi vechii penelişti sunt departe de a deveni noii penelişti. La Gorj este numai o ceartă, iar centrul a dat dovadă că nu este în stare să tranşeze lucrurile rapid. Asta pentru că şi liderii naţionali sunt dispuşi la compromisuri, acolo lupta dintre vechiul PNL şi vechiul PDL fiind la fel de intensă.

Dacă noul PNL ar fi înţeles cu adevărat mesajul electoratului de la prezidenţiale, nu ar intra la guvernare cu preţul atâtor compromisuri. Faptul că nu acceptă traseişti nu este suficient. Dacă intră la guvernare cu două partide de traseişti, este la fel de rău. PNL ar fi cu adevărat curajos dacă şi-ar face ordine în propria ogradă, aşa cum a promis, chiar dacă asta ar însemna să dea afară jumătate din parlamentari şi să piardă şansa de a guverna în 2015. Nu va fi un sfârşit de lume dacă Ponta mai stă un an la butoane. Va fi însă un sfârşit de vis dacă Iohannis îşi va da girul pentru un guvern susţinut de traseişti şi de corupţi.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: