Cine sunt cei şapte supraveghetori ai CE Oltenia!

Complexul Energetic Oltenia are un Consiliu de Supraveghere controversat dacă ar fi să judecăm după cei selectaţi în şedinţa Adunărilor Generale a Acţionarilor de luni, 30 aprilie. Doar câţiva au experienţă în domeniul mineritului şi energiei, deşi era o cerinţă, iar alţii au fost cercetaţi de DIICOT în dosare grele de corupţie, cum este cazul lui Marian Untescu. Şi pentru că tot se cereau specialişti, din Consiliul de Supraveghere al CEO face parte şi un fost director al APIA, Dan Nicolae Gherghelaş, specialist în agricultură. Gorjul are reprezentanţi în acest Consiliu, pe Gavril Baican, fost director al SNLO, şi directorul Metrorex, Gheorghe Udrişte, originar din judeţul nostru. 

„A fost o şedinţă normală în care s-au urmat cele opt puncte de pe ordinea de zi, s-au semnat procesele verbale şi au fost desemnaţi cei şapte membri ai Consiliului de Supraveghere. Cinci membri au fost selectaţi de consultant din rândul celor care au aplicat şi doi au fost selectaţi de Fondul Proprietatea”, a declarat Gheorghe Udrişte, preşedintele Consiliul de Administraţie CE Turceni.

Prea cunoscuţi sau necunoscuţi

Cei care vor veghea la buna funcționare a noii entități energetice Oltenia și care vor numi directorii ce vor conduce diviziile din cadrul CEO nu sunt tocmai ”curaţi”. Astfel, Marian Untescu a fost anchetat de DIICOT în dosarul Interagro în care a fost acuzat că făcea partea dintr-o grupare infracțională care prin influență și exercitare defectuoasă a acționat în vederea păgubirii societății naționale. De precizat ar fi faptul că în perioada respectivă, 2005-2009, Marian Untescu era membru AGA Romgaz.

Marian Viorel, un alt membru al Consiliului de Supraveghere, a fost pentru o scurtă perioadă de timp directorul comercial al Termoelectrica, funcție din care apoi și-a dat demisia pe fondul problemelor cu care se confrunta societatea. Ulterior, a fost numit director general al aceleiaşi companii, dar a fost revocat din funcție de către ministrul Economiei de atunci, Varujan Vosganian.

Baican şi Udrişte, printre supraveghetori

Doi gorjeni vor veghea și ei la buna funcționare a colosului energetic. Este vorba de Gavril Baican și Gheorghe Udriște. Cel din urmă este directorul Metrorex și membru în Consiliul de Administrație al CE Turceni. Gavril Baican a ocupat pentru câțiva ani funcția de director general al SNLO și este în prezent președintele Patromin. „Printre cei şapte mă număr şi eu, mai sunt şi alţi gorjeni dar este normal şi era nevoie să fie şi gorjeni. Eu am aplicat şi am fost selectat. Nu s-au adus în discuţie nici contestaţiile la acest proiect şi nici care vor fi directorii diviziilor ce vor forma CEO, aceştia urmând a fi desemnaţi ulterior”, a declarat Gheorghe Udrişte, preşedinte CA la complexul Turceni. 

Acționari în euro

Cei din urmă doi membri care vor alcătui Consiliul de Supraveghere al CEO au fost desemnați de Fondul Proprietatea. Este vorba de Radu Florescu și Daniel Naftali. Descendent al unei vechi familii boiereşti, exilată în Occident încă de pe vremea guvernului condus de mareşalul Ion Antonescu, Radu Florescu şi-a petrecut mai bine de jumătate din viaţă în Statele Unite. Florescu are în cont acțiuni la Fondul Proprietatea cu o valoare estimată între 10 și 14 milioane de euro. Daniel Naftali se numără printre cei 15 analiști de investiții care administrează activele Fondului Proprietatea.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: