Ciobanii din Gorj îşi îngraşă mieii pentru Paşte

Crescătorii de ovine din judeţul nostru se plâng că nu vor avea ce vinde anul acesta de Paşte pentru că miei abia dacă depăşesc patru kilograme. Ciobanii spun că iarna lungă şi data Paştelui le-a cam dat peste cap socotelile.

Cei mai mulţi ciobani din zona Novaci şi Crasna sunt descurajaţi atunci când vine vorba de încasările pe anul acesta din vânzarea mieilor de Paşte. Unii dintre ei spun că nu o să sacrifice niciun animal pentru că sunt încă prea mici şi că cel mai probabil îi vor vinde după sărbătorile pascale. Mai mult decât atât, ciobanii sunt revoltaţi pe vremea capricioasă din ultimul timp care le-a dat socotelile peste cap. „Sunt supărat normal că iarna asta a fost lungă, am cheltuit o grămadă de bani pe fân, pe mâncare şi acum nu o să sacrific nimic pentru că sunt mici încă. Ce să tai că sunt pricăjiţi rău, nu sunt buni de tăiat ca în alţi ani. Cheltuiala  fost mare că a fost iarna grea, Paştele a picat foarte repede şi oile acum încă mai fată. Nu o să sacrific nimic, asta e dacă timpul ăsta nu a ţinut cu noi”, a mărturisit Gheorghe Vaidianu, proprietar a peste 1.000 de ovine în Novaci.

Bărbatul mai are totuşi o speranţă că va putea vinde mieii şi după sărbătorile pascale. „Dacă anul trecut am vândut peste 200 de miei înainte de Paşti, anul acesta să sperăm că o să vând măcar jumătate după Paşti că înainte nicio şansă. Atunci o să mai dau centrelor ăstora care vin şi cumpără din zonă”, a precizat Gheorghe Vaidianu.

Nu s-au hotărât cu cât dau kilogramul

Alţi ciobani se gândesc că mai sunt totuşi trei săptămâni până la Paşti şi că vor avea timpul necesar să mai îngraşe puţin mieii înainte de sacrificare. „Încercăm să vedem poate mai cresc în trei săptămâni, dacă nu asta e o să-i tăiem şi mai mici ce să facem, cine vrea cumpără cine nu treaba lui. O să fie mici într-adevăr dar nu avem ce face. Cel mai probabil o să-i vând în piaţa din Novaci, acolo mă duc cu ei în fiecare an. Încă nu ştiu cu cât o să vindem kilogramul”, a declarat Petre Bălan, un cioban din Crasna.

Vizualizări: 132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: