Ciurel dă cu piciorul creditului de 200 de milioane de euro de la BERD

Directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a dezvăluit despre negocierile pe care compania le-a avut cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru un credit de 200 de milioane de euro. Banii erau necesari pentru modernizarea grupului 6 de la Sucursale Electrocentrale Turceni, dar negocierile sunt în impas. Motivul? Ciurel nu este de acord cu condiţiile băncii.

Laurenţiu Ciurel a declarat că nu există un acord de împrumut deoarece nu a putut accepta condiţiile impuse de reprezentaţii BERD. „Din păcate, la această oră nu există un acord final pe baza căruia să putem trage aceşti bani pentru că dobânzile şi condiţiile puse de BERD şi Ministerului Energiei şi nouă, la ora acesta nu pot fi acceptabile. Nu sunt lucruri de foarte mare amploare care ne despart, însă, de exemplu una dintre solicitări este ca orice contract de vânzare a energiei mai mare de o anumită sumă să fie aprobat de BERD. Ori în România energia se vinde pe bursă, trebuie să reacţionezi în timp instantaneu, real, pentru când am un ofertant şi nu pot să aştept pentru un contract de 1 an, să aştept o aprobare de la board-ul BERD“, a declarat Ciurel.

Ce inginerii propune directorul CE Oltenia

Laurenţiu Ciurel a mai spus că deocamdată a fost identificată o soluţie pentru rezolvarea problemelor de la blocul 6 şi 7 şi că mai au timp să negocieze. Conducerea companiei a apelat la o soluţie ingenioasă în sensul că ia nişte instalaţii de la un bloc şi mută la altul. „Acolo este vorba de blocul 6 de la Turceni, la ora asta lucrăm la un proiect paralel, în care condiţiile de mediu care sunt deja îndeplinite la acest bloc să se cupleze peste grupul numărul 7, care n-ar mai avea ore de funcţionare anul viitor, aşa încât, pentru o perioadă de minim 5 ani, această problemă va fi rezolvată în sensul că absorberele de la grupul numărul 6 vor fi cuplate grupului numărul 7 şi vom readuce la viaţă grupul numărul 7. Deci nu vom suferi niciun caz de micşorare de capacitate sau de neîndeplinire a unor condiţii de mediu. Deci problema este rezolvată şi am câştigat timp prin treaba asta, timp pentru negociere. Acum chiar avem timp să negociem un contract extrem de favorabil“, a încheiat directorul CE Oltenia.

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: