Ciurel recunoaşte că s-a lăudat cu un profit pe care nu l-a făcut

Managerul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a recunoscut vineri, în faţa parlamentarilor, că profitul brut de 280 de milioane RON pe anul trecut, cu care s-a tot lăudat în presă, este doar pe jumătate real. Mai exact, doar 120 de milioane a fost profit din exploatare şi 160 de milioane din diferenţe de curs valutar. „Un profit strict contabil”, a spus Ciurel făcând referire la profitul pe anul trecut, nemulţumit că plăteşte impozit pe toată suma, dar şi că acţionarii au decis să ia 85% din profitul net ca dividende. Practic, CE Oltenia dă la stat şi la acţionari bani pe care nu i-a produs, pentru că aşa e legea. Pe de altă parte, când îi convine, Ciurel spune că are profit. Astfel, Ciurel invocă un profit de 20 de milioane RON pe ianuarie, deşi compania a stat foarte rău la vânzări. De această dată, nu mai precizează cât din sumă este profit din diferenţele de curs valutar, motiv suficient pentru parlamentarii de Gorj să spună la sfârşitul întâlnirii cu Ciurel că nu au înţeles de la acesta dacă societatea este pe pierdere sau pe profit.

După ce s-a lăudat atâta vreme cu profitul înregistrat în 2012, Laurențiu Ciurel, managerul CEO, spune că mai mult de jumătate din el este „strict contabil”. Potrivit legii, la finalul fiecărei luni, companiile înregistrează în contabilitate diferenţele de curs valutar. Ori, aproape 60% din profitul CE Oltenia pe anul trecut a fost ca urmare a creditelor făcute în valută cu ani în urmă, a căror valoare a crescut în contabilitate prin diferenţa de curs valutar. „Înregistrarea diferenţelor de curs favorabile generează un profit strict contabil, nefiind însoţit de intrări cash în unitate”, a precizat Ciurel într-un document înaintat parlamentarilor, prin care le-a cerut sprijin pentru modificarea Ordinului nr. 3055/29 octombrie 2004, care aprobă astfel de reglementări contabile, conforme cu directivele europene.

Ciurel: Nu există noţiunea de profit contabil

Deşi în documentul remis parlamentarilor, Ciurel a vorbit de „profit strict contabil”, în răspunsul dat ziariştilor, managerul CE Oltenia a spus că nu există profit contabil. „Nu există profit doar contabil. Am repetat. Nu găsiți pe cineva care să spună că are de încasat bani de la CE Oltenia, salariile au fost încasate la timp sau mai devreme cu o zi, profit de 40 de milioane de RON, real, nu există noțiunea de profit contabil. Pentru că atunci când se introduce o factură și-o înregistrează fiecare pentru că plătește TVA”, a declarat Ciurel.

Plătești bani reali pe bani virtuali

Totul a pornit de la un împrumut făcut în 2005 de CE Turceni, în yeni, la Banca de Cooperare Internațională a Japoniei, pentru lucrări de retehnologizare. De-a lungul timpul, s-a întâmplat ca unitatea să intre pe pierderi din diferenţa de curs valutar şi să ajungă sub monitorizarea FMI, la fel cum acum, CE Oltenia, care a preluat complexul Turceni, să aibă un profit imens. Nu ar fi nicio problemă dacă profitul ar rămâne în unitate, dar Guvernul Ponta s-a lăcomit şi a cerut aproape tot profitul la buget.

Astfel, în  2012, CE Oltenia avut un profit de peste 280 de milioane de lei, din care doar 120 de milioane din exploatare, restul din diferenţa de curs valutar. Cu toate acestea, potrivit legii, CE Oltenia va plătit 16% impozit pe profit pe întreaga sumă, iar acţionarii au cerut să ia dividende de 85% din profitul net rămas.

Încercând să explice situaţia, Ciurel le-a dat ziariştilor cu totul alte cifre decât cele comunicate în scris parlamentarilor. Face asta mereu şi apoi se miră că în presă nu apar date corecte. „Nu există profit fictiv. Am cerut promovarea unor măsuri legislative, anularea unui ordin de ministru care face din aprecierea sau deprecierea monedelor în care ești împrumutat să devină profit sau pierdere. Astfel, le-am explicat domnilor că din profitul de 3250 de miliarde de anul trecut 1300 vin din deprecierea yenilor, banii aceștia pentru care noi plătim impozit și dividende nu sunt reali, sunt bani virtuali, ei se compensează atunci când yenul se apreciază, dar acești bani duc la decapitalizarea firmei pentru că plătești bani reali pe bani virtuali, impozit pe niște bani virtuali”, a declarat Laurențiu Ciurel.

Dar, în 2011, același împrumut, de 28.746 milioane de yeni japonezi, a adus pierderi, virtuale, cum spune managerul CEO, dar Fondul Monetar Internațional (FMI) a decis monitorizarea CE Turceni, iar apoi a CE Oltenia. Directorul de atunci al CE Turceni, Octavian Graure, declara că acest împrumut este unul avantajos deoarece are o dobândă de 0,75%.

Ianuarie e pe profit. Virtual?

La întâlnirea de la Prefectură au participat zece parlamentari de Gorj. Cei mai mulți nu au plecat lămuriți dacă CE Oltenia este sau nu pe profit. Managerul Laurențiu Ciurel a mai spus că dacă în ianuarie compania trebuia să vândă 1800 de MWh pentru a se afla în pragul de rentabilitate, acum nu mai este nevoie de atât. Dar de cât? „Într-adevăr, a existat la un moment dat o scriere care spunea că pragul de rentabilitate la acea oră era 1800 MWh, dar prin măsurile de economie și reducere a cheltuielilor am reușit să aducem pragul de rentabilitate mult mai jos. Nu vorbesc de profit din dobânzi sau deprecieri valutare sau tot felul de artificii. Nu înțeleg de ce se miră lumea, anul trecut am terminat cu 3000 de miliarde profit”, a declarat Laurențiu Ciurel.

Tudor Barbu vrea cifre reale, nu „fraze bine ticluite”

Senatorul Tudor Barbu a declarat la finalul şedinţei că nu a reuşit să înţeleagă dacă CE Oltenia are profit sau nu, dar Ciurel nu este interesat de ceea ce spune acesta. „Nu mă interesează părerea dânsului”, a spus Ciurel presei.

Senatorul Barbu a sugerat că Ciurel ascunde situația reală a firmei. “Este foarte greu să te lămurești de vreme ce nu am avut la mapă date, cifre și situația reală, ci doar fraze bine ticluite, așezate frumos în pagină, dar atât eu cât și senatorii de la putere nu am fost lămuriți de situația de acolo și am cerut date suplimentare”, a declarat Barbu. Senatorul mai spune că Ciurel nu a convins parlamentarii că situația CEO este bună. “Da, are profit, sau are doar contabil sau fictiv cum a spus domnul Ciurel. Pe anul 2012 s-a terminat cu profit fictiv, iar pe ianuarie și februarie domnul susține că are profit. Situația nu este cea pe care o prezintă domnul Ciurel, asta e părerea mea și mi-o asum și constat că și parlamentarii puterii au aceeași problemă”.

ESTIMĂRI 2013

Se estimează, de asemenea, pentru 2013, o cifră de afaceri de peste 4100 mil lei si un profit net de peste 100 mil lei. Valoarea scăzută a profitului net estimat pentru acest an este efectul cheltuielilor cu achiziţionarea certificatelor de CO2, pentru care vor trebui alocate cca 136 mil euro.

„CEO este un Oltchim înmulțit cu 30 ca efect social și economic. Mare atenție. Este o bombă cu ceas”.

Tudor Barbu, senator

„După o discuție de două ore, managerul Laurențiu Ciurel nu numai că nu a lămurit situația în care se află compania, dar pune sub semnul întrebării și profitul din 2012”.

Niculina Mocioi, deputat

„Există profit real, nu este fictiv, de peste 40 de milioane de lei în ianuarie și februarie”.

Laurențiu Ciurel, manager CEO

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: