Ciurel vorbeşte de concedieri, Niţă de privatizare majoritară la CEO!

Ministrul delegat al Energiei, Constantin Niţă, a aflat cum trebuie să reorganizeze sistemul energetic din România. La Congresul PSD, Niţă a dezvăluit că privatizarea majoritară a Complexului Energetic Oltenia bate la uşă şi că acordul cu Fondul Monetar Internaţional spune că aceasta se va produce în februarie 2014. Mai mult, managerul CEO Laurenţiu Ciurel confirmă faptul că în 2014 vor fi concedieri, ba chiar anticipează şi un număr, 600 de persoane!

Complexul Energetic Oltenia are circa 19 mii de salariaţi, alte câteva mii lucrează la firme ce au legături contractuale cu acesta, 100 de milioane de lei bani viraţi la bugetul de stat și alte sute de milioane ajung în bugetul a aproximativ 50 de localităţi din Mehedinți, Vâlcea şi Gorj.

În aceste condiţii, repercusiunile anunţului ministrului Constantin Niţă este ușor de apreciat.

Privatizare majoritară până în februarie

Prezent la Congresul PSD, unde a și obținut un post de vicepreședinte, ministrul delegat al Energiei a declarat că, potrivit acordului cu Fondul Monetar Internaţional, CEO trebuie privatizat până în februarie 2014, dar că va face tot posibilul ca acest lucru să fie evitat. Potrivit Radio Târgu Jiu, la întrebarea dacă CEO va privatizat majoritar Niţă a răspuns: „Este prinsă în programul cu Fondul Monetar Internaţional, dar nu pot să fac o apreciere la acest lucru. Lucrăm la ceea ce înseamnă proces de privatizare, dar în acelaşi timp şi la reorganizarea sistemului energetic. Termenul pentru privatizare este undeva în ianuarie-februarie anul viitor, dar eu sper ca anul acesta să finalizez programul de reorganizare a întregului sistem“.

CE Oltenia pregăteşte acum listarea la bursă a 15% din acţiunile companiei, prin ofertă publică iniţială. Dar, deşi calculele arătau că pentru aceste acţiuni se va obţine 150 de milioane de euro, în fapt, se poate obţine maxim 85 de milioane de euro, a explicat şeful companiei, Laurenţiu Ciurel.

Mai întâi concedieri

Managerul CE Oltenia Laurenţiu Ciurel a declarat într-o conferinţă de presă că în 2013 producţia de energie a scăzut cu 30%, comparativ cu 2012. Mai mult, acesta mai spune că în 2014 compania se va folosi de reactivarea ordonanţei 116, privind acordarea unor plăţi compensatorii. “Pentru 2014 nu pot să fac afirmaţia asta, nu spun că vom da oameni afară, dar astăzi mi s-a adus la cunoştinţă o listă cu 242 de oameni în situaţia de a fi pensionaţi. Asta ar fi o primă acţiune în 2014. (...) 500-600 ar putea avea soarta asta”, a declarat Laurenţiu Ciurel.

Mai mult, acesta confirmă că primul pachet de performanţă, cel care conţine o parte din prima de combustibil, nu va fi dat, aşa cum prevede contractual colectiv de muncă.

Vizualizări: 285

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: