Cod galben de ninsoare în Gorj. Risc de cod roşu de viscol!

A nins ieri în Gorj şi, la câteva ore, au apărut primele incidente minore în trafic. Pe unele drumuri s-a intervenit cu pluguri, dar astăzi ninsoarea ar putea produce mari probleme. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod Galben de vreme rea în Gorj. În alte judeţe din sudul României este cod portocaliu, nefiind exclus chiar un cod roşu de viscol. Autorităţile le recomandă şoferilor să nu plece la drum dacă nu este strict necesar, iar dacă pleacă să aibă provizii de apă şi alimente.

Va ninge abundent, în unele zone ale ţării stratul de zăpadă urmând să ajungă la 20 de centimetri. Şi Gorjul este sub avertizare de cod galben. Primele accidente minore au fost deja semnalate poliţiştilor, mai mulţi gorjeni fiind prinşi de ninsoare pe drum.

Recomandările prefectului

Anunţul că de aseară până azi, ora 20:00, judeţul Gorj se află sub atenţionare meteorologică de Cod Galben de ninsori, viscol, precipitaţii mixte, polei, a alertat conducerea Prefecturii Gorj. „În Gorj, ninsorile au acoperit deja cea mai mare parte a judeţului. Tocmai de aceea, Instituţia Prefectului - judeţul Gorj recomandă tuturor gorjenilor să evite pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică. Dacă, totuşi, deplasarea este necesară, trebuie să se informeze dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate. În acest moment pe toate drumurile din judeţ se circula în condiţii de iarnă. De asemenea, în aceste condiţii de iarnă, trebuie să-şi echipeze corespunzător autovehiculele, cu anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip“, a transmis ieri Prefectura printr-un comunicat de presă.

De asemenea, cei care sunt blocaţi în trafic în afara localităţilor, pe timp de viscol, trebuie să ia următoarele măsuri: „să pornească luminile de avarie; să anunţe evenimentul la numărul de urgenţă 112, să nu părăsească autoturismul dacă nu văd în apropiere o clădire în care ar putea să se adăpostească. Să pornească motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior. Să cureţe periodic zăpada de pe ţeava de eşapament, să pornească lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare să îi localizeze“, se mai arată în comunicatul semnat de prefectul Alin Văcaru.

MĂSURI

Poliția rutieră va fi în stradă în aceste zile, pentru a oferi sprijin conducătorilor auto și pentru a lua măsurile necesare în cazul în care situația meteo impune închiderea unor secțiuni de drum afectate de viscol. Circa 200 de poliţişti vor fi în stradă. O atenţie specială va fi acordată accesului în staţiunea Rânca.

VITEZĂ

Când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă, conducătorii auto au obligaţia să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora. Păstraţi în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă! Folosiţi luminile de întâlnire permanent pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: