Comuna care a închis şapte şcoli în zece ani

În anul şcolar 2014-2015 doar trei unităţi de învăţământ vor mai funcţiona la nivelul comunei gorjene Dăneşti. Pe lângă faptul că natalitatea a scăzut la nivelul comunei, mulţi dintre copiii de aici sunt trimişi să studieze în oraşele învecinate. Astfel stând lucrurile, în ultimii 10 ani nu mai puţin de 7 unităţi de învăţământ de pe raza comunei şi-au închis porţile. Doar 300 de copii au rămas să studieze la nivelul localităţii.

Din 2005 s-au închis multe dintre unităţile de învăţământ de la nivelul comunei Dăneşti, grădiniţe şi şcoli gimnaziale. Unităţile se aflau în satele Ţârculeşti, Bucureasa, Botorogi, iar cele care s-au închis recent sunt cele de la Dăneşti şi Şasa. Astfel, din anul şcolar ce va începe în septembrie numai câteva unităţi de învăţământ vor mai funcţiona la nivelul comunei. „Din anul şcolar viitor la nivelul comunei vor funcţiona trei unităţi şcolare şi preşcolare. Este vorba de: şcoala generală de la Barza, începând cu preşcolari şi terminând cu clasa a VIII-a, şcoala de la Văcarea-preşcolari şi I-IV şi Şcoala de la Brătuia, iar preşcolari şi I-IV. Multe unităţi au fost închise acum câţiva ani, iar anul acesta s-au închis cele de preşcolari de la Dăneşti şi Şasa. Motivul pentru care se tot închid este faptul că nu mai sunt copii. A scăzut natalitatea, dar şi cei care se nasc sunt trimişi la Târgu Jiu sau la Ţicleni. Cine învaţă, poate învăţa şi aici”, a declarat Emilian Rusu, primarul comunei Dăneşti.  

Primăria a pus la dispoziţia copiilor de pe raza comunei două microbuze pentru a merge la şcoală. În schimb, părinţii preferă să trimită copiii în oraşele învecinate, motiv pentru care trebuie să le suporte transportul.

Clădirile unităţilor închise, sortite paraginii

Unităţile de învăţământ care s-au închis în ultimii ani în Dăneşti sunt sortite să devină nişte ruine. Asta pentru că aparţin de Ministerul Educaţiei, iar primăria nu le poate da o altă destinaţie. Au fost situaţii în care anumiţi agenţi economici au vrut să le preia însă Inspectoratul Şcolar Judeţean nu a fost de acord. „Vrem să le schimbăm modul de folosinţă. Ţin de minister. Am cerut aprobare pentru o şcoală din satul Dăneşti, care se prezintă bine. La Botorogi am avut o solicitare pentru a o închiria pentru înfiinţarea sediului unei şcoli de şoferi. Inspectoratul nu a aprobat solicitarea. Orice clădire, dacă este folosită, se păstrează mai bine”, a precizat primarul din Dăneşti.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: