Concedierile din minerit şi energie, pe masa guvernului

Executivul va stabili prin hotărâre de guvern numărul persoanelor care vor fi disponibilizate în acest an de la SNLO şi complexurile energetice. Proiectul de act normativ ar putea fi aprobat chiar vineri, dacă va fi obţinut până atunci avizul Ministerului Finanţelor.

Proiectul de hotărâre propus de Ministerul Economiei prevede disponibilizarea a 300 de salariaţi de la SNLO, 250 de la CE Turceni şi 200 de la CE Rovinari. Actul normativ a fost avizat ieri de Ministerul Muncii şi, în cazul unui aviz pozitiv de la Ministerul de Finanţe, va putea fi dezbătut în şedinţa de guvern de la sfârşitul acestei săptămâni.

Proiectul de hotărâre de guvern mai prevede concedierea a 1600 de angajaţi ai Companiei Naţionale a Huilei şi a 300 de la Termoelectrica. Totalul de 2.650 de angajaţi disponibilizaţi vor beneficia de plăţile compensatorii stabilite prin ordonanţa de urgenţă 116/2006.

Drepturile prevăzute de ordonanţa 116

OUG nr. 116 din 2006 prevede drepturile de care se beneficiază persoanele disponibilizate din sectorul minier şi energetic şi se aplică până în 2012. În momentul concedierii, disponibilizatul primeşte un salariu mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care se face disponibilizarea, după care urmează indemnizaţia de şomaj potrivit legii.

În plus, ordonanţa 116 prevede acordarea unui venit de completare calculat ca diferenţă între salariul individual mediu net pe ultimele trei luni şi indemnizaţia de şomaj. Venitul de completare se acordă pe o perioadă de până la doi ani astfel: 20 luni pentru persoanele cu o vechime în muncă de până în 15 ani; 22 luni pentru persoanele cu o vechime în muncă cuprinsă între 15 şi 25 de ani; 24 de luni pentru persoanele cu o vechime în muncă peste 25 de ani.

Pentru a beneficia de aceste drepturi, persoanele disponibilizate trebuie să fi lucrat cel puţin 24 de luni.

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: