Condamnat politic, dar și penal

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a primit două condamnări dure în două zile. Duminică, Dragnea a fost condamnat politic, de un electorat sătul. Nu sătul în sensul în care crede PSD, ci sătul de minciuni, de aroganțe, de promisiuni deșarte. Când îl auzeai pe Dragnea că a construit câte un spital pentru fiecare înjurătură primită, te întrebai dacă mai este citov sau doar ne crede proști. Dragnea ajunsese să mintă în pofida oricărei evidențe. Știm cu toții că în România nu a fost construit niciun spital în zeci de ani, cum să minți în halul ăsta? Dacă PSD nu ar fi avut un activ puternic de partid, nu ar fi luat nici 10% la alegerile de duminică. Primarii acestui partid fac ca PSD încă să mai existe, după cei doi ani în care conducerea centrală a fost preocupată doar de salvarea lui Liviu Dragnea.

Ca și cum lovitura nu ar fi fost destul de dură, Dragnea a mai primit și luni o condamnare. Una penală, cu executare, care îl va ține pe liderul PSD trei ani și jumătate după gratii. Dragnea își va ispăși pedeapsa, interesant este ce se va întâmpla cu PSD.

Social-democrații știu de ceva timp că au o problemă, o recunoașteau cam toți în discuții private, dar nu au avut curaj să îl înlăture pe Dragnea. Acum nu le mai trebuie curaj, că i-a lăsat instanța fără președinte la partid și la Camera Deputaților. Vrea-nu vrea, PSD trebuie să apuce pe alt drum. Pe cine va pune PSD bază? Pe Gabriela Firea, în condițiile în care scorul partidului în București a fost sub 17%? Pe Marian Oprișan, deși PSD a pierdut electorat important în Moldova? Pe Dăncilă? Pe Paul Stănescu, pe Bădălău? Pe Olguța Vasilescu?

Până la urmă, estea treaba lor și rămâne de văzut dacă înțeleg ceva din votul de duminică. Un vot care a adus electoratul tânăr la urne, un vot care a dat șansă politicienilor tineri promovați de USR PLUS. Un vot care a făcut partidele de dreapta majoritare. Următorul an și jumătate va fi interesant din punct de vedere politic, dar nu cred că PSD va mai conta în jocul guvernării după 2020. Sau mai devreme, dacă se va ajunge la alegeri anticipante.

Vizualizări: 1,221

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: