Condescu trebuie să plece

Dosarul penal în care a fost audiat ieri Condescu este fără îndoială o făcătură. Să spui că un contract de cesiune e fals, când toate părţile implicate îl recunosc, este o prostie. Cred că doar citind ziarele din ultimii ani, procurorii puteau face zece dosare ca lumea, dar au preferat un subiect care să le permită s-o scalde la nevoie.

Dacă are sau nu Condescu probleme penale, e treaba lui şi a procurorilor. Problema mea este alta. Sindicatele din mine-energie au nevoie de un alt lider, care să pună pe primul loc în preocupările lui problemele celor 19.000 de angajaţi din CE Oltenia, care privesc cu teamă spre viitor. Văd acolo şomaj, insolvenţă, poate faliment. Şi văd că liderul lor îşi împarte timpul între sindicat, fotbal, afaceri şi poliţie. Condescu face performanţă în fotbal, să se ocupe de fotbal şi să lase sindicatul pe mâna unor lideri tineri, care să aibă interesul să lupte pentru supravieţuirea companiei, aşa cum a făcut-o şi el cândva.

Spunea Băsescu zilele trecute că în România liderii sindicali sunt veşnici. Aşa pare şi Marin Condescu, după 20 de ani în fruntea minerilor. Un sindicat cu lideri-patroni, după cum bine remarca cineva. Un sindicat cu lideri cu vulnerabilităţi, multe de natură penală. Un sindicat care nu l-ar supăra nici pe Ponta, nici pe Băsescu, nici pe Cârciumaru. Nici chiar pe Călinoiu, dacă nu ar fi el cel mereu arţăgos.

În interesul celor 19.000 de angajaţi, actuala garnitură de lideri sindicali ar trebui să facă pasul înapoi. Să plece cei care au dosare, cei care au făcut blat cu administraţia, cei care au vulnerabilităţi. Sunt convins că sindicatele din mine-energie au în linia a doua, a treia, oameni curajoşi, curaţi, care să se bată pentru drepturile oamenilor. Pentru că acum, sindicatul nu se bate cu nimeni, de asta nici nu este tratat cu respect de administraţie. Este inadmisibil să fie oameni daţi afară abuziv şi să nu-i apere nimeni. Este inadmisibil să fie tăiate salariile ilegal şi oamenii să nu fie apăraţi. Sunt metode, multe, prin care sindicatele pot să-şi apere oamenii, dar cu condiţia să aibă lideri care să nu se teamă, care să nu sacrifice interesele oamenilor pentru interese politice.

Pentru sindicate este importat să rămână unite. Şi este important atât pentru mişcarea sindicală, cât şi pentru viitorul CE Oltenia şi al judeţului Gorj. Condescu poate să predea ştafeta de bună-voie şi să dea şansa sindicatului să devină din nou puternic.

Vizualizări: 176

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: