Consiliul Concurenţei, despre mixul de energie şi tarifele Transelectrica

Consiliul Concurenţei a dat publicităţii concluziile unei anchete a pieţei de energie din România, din raport desprinzându-se şi câteva recomandări. De la instituţia care respingea în 2010 reorganizarea sistemului energetic în două mari companii cu mai multe surse de energie, Consiliul Concurenţei recomandă astăzi mixul energetic. Nu la nivelul ţării, ci în interiorul companiilor prin realizarea unor investiţii de dezvoltare a tehnologiilor de producere a energiei.

În primul rând, Consiliul Concurenţei susţine că mecanismul Transelectrica de a taxa distribuţia energiei în funcţie de zona geografică nu este oportună şi că diferenţierea tarifelor ar fi justificată de eventuale investiţii în zone, ceea ce nu s-a întâmplat. Este o situaţie pe care a denunţat-o şi Complexul Energetic Oltenia. Conducerea producătorului de energie din Gorj spunea într-un comunicat de presă că: „Pe zona Oltenia, tarifele pentru medie şi înalta tensiune au crescut cu 3,18 lei/MWh, ceea ce implică o creştere cu peste 3 milioane lei/an a costurilor pentru distribuţia energiei electrice la carierele CE Oltenia. În aceste condiţii, inclusiv costul de producere al CE Oltenia se va majora“. Conducerea spunea că astfel sunt avantajate companiile de distribuţie private. Acum, Consiliul Concurenţei recomandă realizarea unor analize în vederea schimbării modelului de tarifare a activităţii de transport a energiei electrice. La nivelul României tariful de introducere a energiei electrice în reţea şi tariful de extragere a energiei din reţea sunt reglementate diferenţiat pe zone geografice distincte. Astfel, există 7 zone geografice pentru care tariful componentei de introducere în reţea este diferit, iar pentru componenta de extragere există un număr de 8 zone pentru care se percep tarife diferite.

Mixul energetic pare acum o soluţie

Totodată, Consiliul a adus în discuţie şi subiectul mixului de energie. În 2010 s-a încercat reorganizarea sistemului în două companii, Electra şi Hidroenergetica, ele asigurând mix de energie pe cărbune, hidro, nuclear, dar proiectul a fost respins de Consiliul Concurenţei. Actualul Guvern condus de Victor Ponta a susţinut, verbal, realizarea unui mix energetic, dar fără să facă eforturi în acest sens. Mixul energetic pare acum soluţia depăşirii problemelor de cost din sistemul energetic. Acum, Consiliul Concurenţei consideră că un mix de surse de producere/tehnologii ar avantaja producătorii interni în faţa concurenţilor europeni. „În România, companiile folosesc preponderent câte o singură sursă primară pentru producerea energiei electrice (apa, cărbunele, combustibilul nuclear, păcura, gazul natural, vântul, biomasa), în timp ce alte companii europene folosesc un mix de tehnologii ceea ce le asigură o funcţionare optimă. Ca urmare, autoritatea de concurenţă recomandă companiilor din domeniu să investească în diversificarea tehnologiilor de producere a energiei electrice pentru a deveni mai flexibile în livrarea energiei si, implicit, mai competitive“.

INDEPENDENŢĂ

Un alt subiect fierbinte atins în această anchetă este importanţa asigurării independenţei companiilor şi delimitarea clară între rolul de acţionar şi cel de administrator al Ministerului Energiei. Ori în România, cu tot cu OUG 109 a guvernanţei corporatiste, Guvernul şi partidul pun în continuare directori şi controlează societăţile de stat.

PROGNOZĂ

La nivel naţional consumul de energie electrică a înregistrat, în perioada 2011-2014, o scădere continuă, iar pentru perioada imediat următoare se apreciază că acest trend descrescător se va stabiliza. Consumul de energie electrică înregistrat în România va ajunge, cel mai devreme în anul 2017, la nivelul celui înregistrat în anul 2011, mai susţine Consiliul Concurenţei.

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: