Corcoaţă: Am contestat acţiunea făcută de CE Oltenia în instanţă

Directorul UATAA Motru, Eugen Corcoaţă, spune că a depus o contestaţie la solicitarea făcută de CE Oltenia în instanţă, aceea de intrare în insolvenţă a uzinei. Corcoaţă spune că unitatea are de achitat 14 milioane de lei către complex pentru cărbunele livrat, iar dacă salariaţii CE Oltenia care locuiesc în Motru şi-ar plăti datoriile la zi, suma datorată s-ar înjumătăţi. Şeful Uzinei de Termoficare speră să nu se ajungă în situaţia ca unitatea să fie declarată insolvabilă şi ar vrea ca statul să intervină pentru deblocarea situaţiei.  

Reporter: CE Oltenia a cerut în instanţă insolvenţa UATAA Motru?

Eugen Corcoaţă: Acţiunea a fost introdusă la Tribunalul Gorj în data de 24 februarie. Am contestat această cerere a complexului de a ne cere insolvenţa având în vedere că reuşim conform unui grafic de eşalonare să facem plăţi către Complexul Energetic, ce-i drept, nu la valorile de a acoperi în cel mai scurt timp acest debit, însă ne-am propus, pe lângă încasările de la asociaţii, de la societăţile comerciale, să încercăm să obţinem şi bani, undeva prin vară de la Guvern, de la minister, astfel încât datoria să fie achitată în cel mai scurt timp.

Rep.: Ce datorii mai înregistraţi la CE Oltenia pentru cărbunele livrat?

E.C.: La ora actuală avem datorii de 14 milioane de lei din care aproximativ jumătate reprezintă penalităţi de întârziere. Avem de încasat de la populaţie, de la asociaţiile de proprietari şi cei care au contracte individuale în jur de 20 de milioane. Practic, imposibilitatea de plată în totalitate a acestor facturi ale cărbunelui se datorează imposibilităţii recuperării în totalitate a agentului termic pe care noi îl livrăm populaţiei. În această ecuaţie este prins şi Complexul Energetic, în sensul că cele câteva mii de apartamente care sunt branşate la agentul termic sunt locuite de salariaţii complexului care, la ora actuală, înregistrează datorii către noi pentru agentul termic furnizat de peste 5 milioane de lei.  Am făcut situaţii cu asociaţiile de proprietari şi am găsit aceste debite. Intenţia noastră a fost de a găsi o soluţie de a compensa aceste datorii cu valoarea de cărbune pe care o avem de achitat, am depus şi situaţiile obţinute de la asociaţii pentru fiecare salariat care este angajatul complexului. Din păcate, complexul nu a găsit o soluţie să se compenseze. Nu a dat curs solicitării noastre. La o analiză, aproximativ jumătate din factura de combustibil poate fi plătită de angajaţii complexului.  

Rep.: Credeţi că se va ajunge în situaţia ca unitatea să fie declarată insolvabilă?

E.C.: Nu ştim care va fi decizia instanţei de judecată. Noi ne apărăm şi considerăm că avem de partea noastră argumente ca această insolvenţă să nu fie declarată având în vedere că facem plăţi, că facem compensări cu complexul energetic şi că ne-am angajat să facem un grafic de eşalonare pe care în cel mai scurt timp, şi cu ajutorul statului, să-l ducem la bun sfârşit. Singurul avantaj al solicitării făcute de CE Oltenia în instanţă este faptul că se sistează dobânzile, penalităţile, pentru sumele datorate. Automat înseamnă cheltuieli mai mici.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: