Crescătorii de ovine, aşteptaţi să-şi depună cererile pentru subvenţii

Crescătorii de ovine şi caprine sunt aşteptaţi să-şi depună cererile de solicitare a primei pe cap de animal până pe data de 18 mai. Deşi campania a început încă de săptămâna trecută, până în momentul de faţă nu s-a înregistrat nici o cerere, crescătorii de animale fiind ocupaţi cu sacrificarea mieilor. Anul trecut, la nivelul judeţului Gorj, peste 600 de gorjeni au solicitat subvenţia pentru ovine şi caprine. 

 

 

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj a demarat campania de depunere a cererilor pentru subvenţia la ovine şi caprine. Termenul limită până la care poate fi solicitată prima pe cap de animal este data de 18 mai.  “Deşi prima zi de depunere a cererilor a fost data de 9 aprilie, până în momentul de faţă, nici un crescător de ovine sau caprine nu a solicitat prima pe cap de animal. Ne aşteptăm ca începând din aceste zile să fie depuse cererile, dată fiind perioada Sărbătorilor Pascale. Anul trecut, la nivelul judeţului nostru au fost declarate eligibile 439 de cereri, la ovine, pentru un efectiv de 95.041 capete şi 196 de cereri, la caprine, pentru un efectiv de 11.815 capete”, a declarat Corina Dorobanţu, directorul APIA Gorj.      Plăţile naţionale directe complementare în sectorul zootehnic se acordă producătorilor agricoli, persoane fizice sau juridice, care deţin, cresc şi exploatează animale de producţie, identificate şi înregistrate în sistemul naţional. Astfel, beneficiarii trebuie să fie înscrişi în Registrul Naţional al Exploataţiilor al ANSVSA, dar şi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare (Registrul Unic de Identificare) şi să solicite cererea pretipărită la centrul APIA.

 

Se primesc doar cererile avizate de asociaţii

 

Cererea de solicitare a primei pe cap de animal trebuie să fie vizată de asociaţiile crescătorilor de ovine/caprine legal constituite, viză care atestă efectivele de ovine/caprine pentru care se poate solicita subvenţia. De asemenea, efectivul din exploataţie trebuie să fie de minimum 50 de capete femele de ovine/25 de capete femele de caprine, care au împlinit vârsta de minimum un an până la 31 martie 2012, iar efectivul de femele ovine/femele caprine pentru care se solicită prima să fie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în cerere pe perioada de retenţie până la data de 20 august 2012. Animalele pentru care solicită primă să fie înregistrate în RNE şi identificate cu o crotalie auriculară simplă şi o crotalie auriculară electronică, ambele conţinând acelaşi număr unic de identificare a animalului în cazul animalelor născute începând cu data de 1 ianuarie 2010 şi cu două crotalii auriculare simple, ambele conţinând acelaşi număr de identificare a animalului, în cazul animalelor născute înainte de 1 ianuarie 2010.

ONLINE

Potrivit APIA, cererile pot fi completate şi online prin accesarea site-ului www.apia.org.ro, pentru producătorii agricoli care solicită prima pe cap de animal pentru un efectiv mai mare de 500 capete femele ovine/caprine.

 

BANI

Suma alocată în acest an din bugetul naţional pentru crescătorii de ovine va fi aprobată în toamna acestui an, după finalizarea controalele efectuate de APIA şi stabilirea numărului de animale eligibile la plată. Anul trecut valoarea subvenţiei a fost de 40 lei/cap de animal. “În acest an, valoarea nu poate fi mai mică decât anul trecut. Suma exactă se stabili abia după finalizarea controalelor şi stabilirea numărului de animale eligibile la plată”, a mai precizat Corina Dorobanţu.    

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: