Creţan: Nu prea avem ce negocia. Se impun reduceri!

Liderul de sindicat Constantin Creţan a plecat cu următoarea concluzie de la întâlnirea de sâmbătă cu directorul general Laurenţiu Ciurel: nu prea sunt bani de negociat şi, mai mult, este nevoie de reducerea cheltuielilor cu munca vie. Directorul CE Oltenia le-a explicat faptul că această companie nu prea produce bani cât să ţină 19 mii de angajaţi.

Reporter: Ce mai ştiţi despre demararea negocierilor pentru amendarea CCM?

Constantin Creţan: Nu prea avem ce negocia. Vreo 700 de milioane sunt bani pe care nu putem să îi recuperăm de la RAAN Severin şi de la CET-urile din România. Cheltuielile cu munca vie la Complexul Energetic Oltenia depăşesc 50%, sunt probleme de natură financiară foarte mari. A explicat-o şi directoratul şi recunosc situaţia. Normal trebuia să începem negocierile, dar Directoratul pune problema scăderii cheltuielilor cu munca vie. Nu prea avem ce negocia, acesta este absurdul. Nu prea avem ce negocia deoarece concurenţa pe piaţa de energie este acerbă, vindem cărbune în continuare fără să primim bani, dăm la RAAN cărbune în continuare. Nu vom recupera acei bani niciodată. Până la urmă, implicarea mişcării sindicale ar trebui să fie la nivel de Guvern şi să cerem discuţii direct cu premierul.

Rep.: Există posibilitatea să fie suspendate sau să nu se mai ţină aceste negocieri între administraţie şi sindicate?

C.C.: Vor avea loc negocieri, dar să reuşim să ne aşezăm la masa negocierilor, avem un buget, să vedem ce putem face să scădem cheltuielile cu munca vie. Situaţia nu este chiar aşa cum se crede. Sunt probleme mari pentru complex. Plus de asta, desfacerea de energie este o mare problemă. Dacă vom reuşi cumva să nu mai condiţionăm pachetele de performanţă cu anumite drepturi, dar tare mă tem că pe viitor va fi situaţia groaznică, în special după alegerile prezidenţiale.

Rep.: Ce vă determină să spuneţi asta? 

C.C.: Cum a vehiculat Fondul Proprietatea şi cum spun alţii şi să scădem cheltuiala cu munca vie la sub 50% aici este chestiunea de a se rezolva probleme în care instabilitatea locurilor de muncă este o mare problemă. În opinia mea, în următorii 2 ani va fi un dezastru. Se vor face disponibilizări masive. Este o estimare personală şi, dacă nu scădem cheltuiala cu munca vie, suntem obligaţi să dăm oameni afară, dacă nu avem desfacere de energie. După părerea mea se vor pierde peste 7.000 de locuri de muncă. Este o chestiune bună că vor fi scoşi din sistem 3.000 de oameni care vor fi de la Berbeşti şi partea de Severin. La statistica mea i-am luat în calcul pe aceştia. În varianta asta ar fi vorba de 5.000 de locuri de muncă care sunt în pericol în următorii ani. Să fie realişti, în momentul în care producem acum energie am putea discuta eventual de jumătate de personal la câtă vânzare există şi cum vindem noi cărbune fără bani.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: